Όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η διεθνής μόδα εκπροσωπείται καλά. Το Άμστερνταμ διακρίνεται για τα καταστήματα με ειδικά είδη, είτε πρόκειται για κόμικς, δίσκους βινύλιου, 3D ολογράμματα ή ερωτικά παιχνίδια.

Θέσεις Κλειδιά…

Αγορά της KalverstraatΗ πολυσύχναστη πεζοδρομημένη Kalverstraat προσφέρει ένα συνδυασμό αριστοκρατικών πολυκαταστημάτων και καταστήματα μόδας. Η PC Hooftstraat, κοντά στη συνοικία των μουσείων, είναι γεμάτη μπουτίκ όπως Tiffany, Azzurro και Ralph Lauren. Η Nieuwe Spiegelstraat είναι το κατάλληλο μέρος για αντίκες, τέχνη και αρχαιολογικά κομμάτια. Εάν σας αρέσουν τα περιπετειώδη ψώνια “χτενίστε” τη Negen Straten περιοχή, ένα σύνολο από εννέα στενά δρομάκια σφηνωμένα ανάμεσα στη συνοικία Leidsestraat και Jordaan, εκεί θα βρείτε πολύ ιδιαίτερες μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα ειδών ένδυσης vintage.

 

Αγορές…

Bloemenmarkt πλωτή αγορά λουλουδιών

Μία από τις πιο ζωντανές υπαίθριες αγορές τροφίμων και ρουχισμού εκτείνεται σε πολλά τετράγωνα παράλληλα με την Albert Cuypstraat, καθημερινά εκτός Κυριακής, στην ανατολική περιοχή που είναι γνωστή ως De Pijp. Μην χάσετε τη πολύχρωμη “πλωτή” Bloemenmarkt (αγορά λουλουδιών) στην Singel. Τα Σάββατα, θα βρείτε την οργανική foodboerenmarkt (αγορά αγροτών – λαϊκή αγορά) και την vogelmarkt (αγορά πουλιών) στη Noordermarkt.

Εμπορικά Κέντρα…

Δεξιά στην πλατεία Dam είναι το ογκώδες Bijenkorf, το κορυφαίο πολυκατάστημα της πόλης, με μεγάλη ποικιλία από ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσης. Σε κοντινή απόσταση, πίσω από το Βασιλικό Παλάτι είναι το Magna Plaza, εμπορικό κέντρο που βρίσκεται σε ένα παραμυθένιο, νεο-γοτθικό κτίριο.

Ώρες Λειτουργίας…

Στις κεντρικές εμπορικές περιοχές Δευτέρα 1300-1800, Τρίτη έως Σάββατο 0900-1800 (Πέμπτη μέχρι τις 2100) και Κυριακή 1200-1700.

Σουβενίρ…

Οτιδήποτε έχει το σύμβολο XXX θεωρείται αναμνηστικό του Άμστερνταμ, είτε πρόκειται για τασάκια, t-shirts ή τράπουλες. Αξεσουάρ ποδηλάτων, όπως κουδούνια ή καλαθάκια με ζωγραφισμένα λουλούδια είναι αναμνηστικά που αποτυπώνουν την ποδηλατική κουλτούρα του Άμστερνταμ. Για βολβούς τουλίπας, επισκεφθείτε την «πλωτή» αγορά λουλουδιών δίπλα στο κανάλι Singel. Στα καταστήματα σουβενίρ των μουσείων θα βρείτε αναπαραγωγές έργων τέχνης. Βρώσιμα αναμνηστικά περιλαμβάνουν τυριά (ιδιαίτερα τις ποικιλίες Gouda), jenever – Ολλανδικό τζιν και ένα είδος μαύρης γλυκόριζας που υπάρχει σε απίστευτη ποικιλία σχημάτων και επιπέδων γλυκύτητας.