Βουδαπέστη ΙστορίαΠαρά την τρέχουσα σύγχρονη προοπτική της, το στίγμα της Βουδαπέστης βρίσκεται στην ιστορία της, που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες περιόδους μεγάλου πλούτου και ευημερίας και καταστροφικές εποχές, πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών. Οι Μαγυάροι δεν έγραψαν ιστορία σε άσπρο και μαύρο, αλλά σε χρυσό και ασήμι. Η πρώτη Χρυσή Εποχή συνέπεσε με την εποχή της βασιλείας του Αναγεννησιακού Βασιλιά Ματίας (1458-1490). Η δεύτερη Χρυσή Εποχή συμβολίζεται με τους εορταζμούς της χιλιετιρίδας το 1896, και τον εγκαινιασμό του μετρό    (Millennium Underground).

Τα μελανά, όμως, σημεία της ιστορίας δεν ήταν λίγα, με την ήττα των Ούγγρων από τους Τούρκους το 1526 και την ανοικοδόμηση της Buda ως Τουρκική πρωτεύουσα, τον κανόνα των Αψβούργων που συνέχισε να στερεί από την Ουγγαρία την αυτονομία της μέχρι το 1867, τις καταστροφές του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Σοβιετικό έλεγχο που συνέτριψε την Ουγγρική εξέγερση το 1956 ως την άρση της Σοβιετικής κατοχής το 1989. Μετά από μια χαοτική περίοδο μετάβασης από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό η Ουγγαρία γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.

Βουδαπέστη ΝύχταΗ μοντέρνα Βουδαπέστη γεννήθηκε το 1873 όταν ενώθηκαν η Buda, η Óbuda και η Pest. Σήμερα η πόλη αποτελείται από 23 περιοχές (kerületek). Η Buda και η Pest (Βούδα και Πέστη) παραμένουν ακόμα διακριτές αντιπροσωπεύοντας τους δύο διαφορετικούς χαρακτήρες της πόλης. Η Buda ιστορική περιοχή του κάστρου του προσφέρει μεσαιωνικά δρομάκια και σπίτια, μουσεία, σπήλαια και ρωμαϊκά ερείπια. Η δυναμική πλευρά της Πέστης, με το μεγαλύτερο κτίριο κοινβουλίου της Ευρώπης, προσφέρει περιπάτους δίπλα στο ποτάμι, υπαίθριες αγορές, βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία και καφέ.