ΚωνσταντινούποληΗ Κωνσταντινούπολη (Τουρκικά: İstanbul) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και το ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό της κέντρο. Έχει περίπου 14 εκατομμύρια πληθυσμό. Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές στην Ευρώπη και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό εντός των ορίων της πόλης. Η τεράστια έκταση της, των 5343 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με την επαρχία της οποίας είναι και η διοικητική πρωτεύουσα. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια διηπειρωτική πόλη, που στέκεται στο Βόσπορο, μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, στη βορειοδυτική Τουρκία, μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας. Η ιστορική σημασία και ο πολιτιστικός και αρχιτεκτονικός πλούτος της Κωνσταντινούπολη οφείλονται στη στρατιγικής σημασίας γεωγραφική της θέση. Το ιστορικό και εμπορικό της κέντρο είναι στη μεριά της Ευρώπης αλλά το ένα τρίτο του πληθυσμού της ζει στην Ασία.

Κωνσταντινούπολη Βόσπορος

Στη διάρκεια της μακράς ιστορίας των 2.500 ετών, η πόλη (πρώτα γνωστή ως Βυζάντιο, στη συνέχεια ως Κωνσταντινούπολη και από το 1930 ως Ιστανμπουλ) ήταν ένα πολιτιστικό χωνευτήρι.
Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πλέον πρωτεύουσα της Τουρκίας, αλλά συνεχίζει να είναι η οικονομική και πολιτιστική δύναμη της, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010 και την ενσωμάτωση πολλών μνημείων της στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μνημεία τα οποία κυμαίνονται από εντυπωσιακά οθωμανικά τζαμιά, βυζαντινές εκκλησίες και κατακόμβες, στύλους ελληνιστικών ναών και ερείπια τεράστιων μεσαιωνικών τειχών.
Πέρα όμως από την βυζαντινή και οθωμανική της κληρονομιά, η Κωνσταντινούπολη είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία έχει συμβάλει στην άνθηση των τεχνών και της μουσικής, με πληθώρα νέων μπαρ, κλαμπ, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια και καταστήματα σχεδιαστών μόδας.