Το Παρίσι είναι πόλη της οποίας η ιστορία και η κληρονομιά ζουν στα κτίρια, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό της. Από την Μαρία Αντουανέτα έως την Coco Chanel, από τον Ναπολέων έως τον Καρδινάλιο Ρισελιέ, και από τον Ροβεσπιέρος έως τον Καρλομάγνο, η ιστορία του Παρισιού είναι γεμάτη θριάμβους, τραγωδίες, σκληρότητα και ταπεινότητα.
Πιστεύεται ότι το 250πΧ μια κελτική φυλή εγκαταστάθηκε και έδωσε το όνομά της στην Πόλη του Φωτός, η λεγόμενη φυλή Parisii. Η περιοχή ήρθε κάτω από Ρωμαϊκή κατοχή όταν το 52πΧ η κέλτικη εξέγερση με αρχηγό τον Vercingetorix κατατροπώθηκε από τους Ρωμαίους.
Σύντομα ο Χριστιανισμός έφτασε συνοδευόμενος από τη βία και το μαρτύριο. Δείγμα αυτής της βίας είναι η Μονμάρτρη (Montmartre) που σημαίνει “λόφος του μάρτυρα” μετά τις αποκεφαλισμούς που έλαβαν χώρα εκεί.
Ο Αττίλας, ο Καρλομάγνος και οι Βίκινγκς περιφέρονταν γύρω από το Παρίσι μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι Γάλλοι βασιλείς ονομάζονταν Capetians και το βασίλειό τους εκτεινόταν λίγο πιο έξω από το Παρίσι. Κάποια από τα έργα τους ήταν το Palais du Louvre στο 12ο αιώνα και την Παναγία των Παρισίων αμέσως μετά.
Όταν πέθανε ο τελευταίος Capetian βασιλιάς χωρίς κληρονόμο, ξεκίνησε ο Πόλεμος των Εκατό Χρόνων (1337 – 1453) μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας, ακολούθησε η Μαύρη Πανώλη και στη συνέχεια αρκετά αποτρόπαια γεγονότα λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών.
Στη συνέχεια, άρχισε η δυναστεία των Βουρβώνων, και του καρδινάλιου Ρισελιέ, ο οποίος ενέπνευσε το εντυπωσιακό Palais du Luxembourg και την ανοικοδόμηση της περίφημης Σορβόννης.
Προς το τέλος του 18ου αιώνα, το Παρίσι ήταν στα καλύτερά του. Παγκοσμίου φήμης για τον πολιτισμό, τον πλούτο και τη φιλοσοφία, ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου. Αλλά ζούσε με δανεικά. Μετά την παρέμβαση εναντίον της Αγγλίας στην Αμερικανική Επανάσταση, η Γαλλία ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Στη συνέχεια, η συγκομιδή απέτυχε το 1788. Λιμός σάρωσε τη χώρα, οι εντάσεις αυξήθηκαν και τα πλήθη εισέβαλαν στη φυλακή της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789. Ήταν η αρχή της Γαλλικής Επανάστασης
Η μοναρχία ανατράπηκε, η Μαρία Αντουανέτα εκτελείται και η “Κυριαρχία Τρόμου” του Ροβεσπιέρου ξεκινά. Στη σημερινή Place de la Concorde πάνω από 1.000 άνθρωποι εκτελούνται.
Τον Ροβεσπιέρο διαδέχεται ο Ναπολέοντας με μια σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες σε όλη την Ευρώπη.
Το 1889, με την ανέγερση του Πύργου του Άιφελ, το Παρίσι απολαμβάνει τη Belle Époque και ήταν και πάλι ο φθόνος του κόσμου. Αυτή ήταν η εποχή του ιμπρεσιονισμού, του Toulouse-Lautrec και του Moulin Rouge.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Ύφεση έπληξαν την πόλη αλλά ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος που σημάδεψε πραγματικά την εθνική ψυχή. Οι δυνάμεις του Χίτλερ έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου, σε λιγότερο από ένα μήνα και το υπόλοιπο του πολέμου τα ναζιστικά τανκς κινούνταν κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων και χιλιάδες Εβραίων φυλακίστηκαν στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.
Γλιτώνοντας την ευρεία βομβιστική επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των πόλεων της Δυτικής Ευρώπης, μετά τον πόλεμο το Παρίσι αναδύθηκε θριαμβευτικό. Στην αρχή του 21ου αιώνα, ήταν και πάλι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο. Σήμερα, είναι ακαταμάχητος πόλος έλξης για όσους αναζητούν τον πολιτισμό, ανεπανάληπτες γαστρονομικές εμπειρίες, ρομαντισμό και ιστορία.
Confit de canard το…
1 Αψίδα του…
Δεν υπάρχει…