Το φαγητό στη Βενετία είναι πιθανό να σας αφήσει ανικανοποίητους. Σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ιταλίας, η Βενετία είναι γνωστή για την κακή κουζίνα της. Και με ένα συνεχώς συρρικνούμενο πληθυσμό, αλλά χιλιάδες τουρίστες, τα περισσότερα εστιατόρια δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τηρήσουν τα έθιμα της κουζίνας.
Βασικά, αν οι πελάτες αισθανθούν ότι τους έχουν “κλέψει” και ότι η ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρθηκε ήταν κακή, οι ιδιοκτήτες δεν νοιάζονται ιδιαίτερα διότι η επόμενη μέρα θα φέρει μια καινούργια φουρνιά τουριστών. Ευτυχώς αυτή τη στάση, παρότι είναι η συνηθισμένη, δεν είναι καθολική.
Υπάρχουν ακόμα μερικά αυθεντικά «τοπικά» μέρη για φαγητό, και είναι πιθανό να φάτε ένα καλό γεύμα, ενώ θα πληρώσετε λίγο παραπάνω από άλλα μέρη της Ιταλίας.
Οι Βενετοί δεν έχουν εμμονή με το φαγητό, όπως οι υπόλοιποι Ιταλοί, συχνά τρώνε πρόχειρα και στο όρθιο. Ένα τοπικό χαρακτηριστικό είναι το Bacaro, όπου μικρά πιάτα – κάτι σαν τάπας – πωλούνται σε μπαρ και καταναλώνονται όρθια ή σε σκαμπό.
Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να φάτε, αλλά μάλλον αποθαρρυντικός για τους τουρίστες χωρίς γνώση της ιταλικής, και επίσης δεν είναι πολύ χαλαρωτικό μετά από επίπονες βόλτες στα αξιοθέατα.
Έχετε ως κανόνα να αποφεύγετε οπουδήποτε υπάρχει “τουριστικό μενού” ή φωτογραφίες των πιάτων. Σερβιτόροι με παπιγιόν, και εστιατόρια με κράχτες καλό είναι να αποφεύγονται. Οι τιμές του κρασιού είναι ένας άλλος δείκτης της τουριστικής παγίδας. Σε ένα κανονικό εστιατόριο θα βρείτε το χύμα κρασί (vino della casa) – λευκό και κόκκινο – να πωλείται σε 250ml, 500ml και 1lt και συνήθως βρίσκεται στο κατάλογο των ποτών και όχι στο μενού των κρασιών. Το μισό λίτρο κοστίζει περίπου 5 €, και το ένα τέταρτο του λίτρου περίπου 3 €.
Αν σερβίρουν μόνο μπουκάλια κρασί άνω των 15 € αυτό είναι ένδειξη ότι πρόκειται για “τουριστικό” εστιατόριο, όπου η διαχείριση ενδιαφέρεται κυρίως να πάρει τα χρήματά σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε εστιατόρια, όπου ντόπιοι, ή τουλάχιστον άλλοι Ιταλοί, βρίσκονται στη τραπεζαρία.
Στη Βενετία το κουβέρ (coperto) είναι συνήθως 2 €, το οποίο θα πρέπει να αναγράφεται στο μενού.
Λίγα εστιατόρια προσθέτουν έως και 12% χρέωση υπηρεσιών αν και αυτό είναι ασυνήθιστο, όμως, θα πρέπει να αναφέρεται στον τιμοκατάλογο. Οι Ιταλοί τείνουν να αφήνουν πουρμπουάρ λίγα ευρώ και όχι το 10% που συνηθίζεται σε άλλες χώρες, σε οικογενειακά εστιατόρια όπου εξυπηρετούν οι ιδιοκτήτες είναι συνηθισμένο να μην δίδεται πουρμπουάρ.
Δύο άνθρωποι μπορούν να φάνε ένα απλό, αλλά χορταστικό γεύμα με 30 € (συμπεριλαμβανομένου του κουβέρ), επιλέγοντας πίτσα και χύμα κρασί. Ένα καλό γεύμα με 2-3 πιάτα συν κρασί θα κοστίσει περίπου € 55 για δύο άτομα.
Ένα παραδοσιακό ιταλικό γεύμα αρχίζει με ένα ορεκτικό (antipasto), συνεχίζει με ένα πιάτο ζυμαρικών (primo piatto), προχωρά με ένα δεύτερο πιάτο (secondo piatto), συνήθως κρέας ή ψάρι χωρίς πολλά συνοδευτικά, που ακολουθείται από ένα πιάτο λαχανικά ή σαλάτα (contorno), και ολοκληρώνεται με ένα επιδόρπιο (dolce).
Τέλος ένα λικέρ ή καφέ. Χρειάζεται μεγάλη όρεξη, κάτι που εμείς οι Έλληνες σίγουρα έχουμε, και πολύ χρόνο για να φάτε όλα τα πιάτα στο μενού, κάτι το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, τρώτε μόνο τα πιάτα που θέλετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παραλείψετε ό, τι θέλετε.
Ένα πρώτο πιάτο, primo piatto και το επιδόρπιο είναι συνήθως ένα πλήρες γεύμα. Αν κάνετε επιλογή στα πιάτα υπάρχει περίπτωση να έρθουν σε διαφορετικούς χρόνους σε σχέση με τις επιλογές της παρέας σας, οπότε θα πρέπει να εξηγήσετε στον σερβιτόρο με ποια σειρά θέλετε να έρθουν τα πιάτα σας.
Αν τα ορεκτικά είναι ακριβά ή δεν σας αρέσουν – συχνά στη Βενετία είναι ακριβά πιάτα με ψάρι – ελέγξτε τη λίστα με τα contorno ως επιλογή για πρώτο πιάτο. Οι χορτοφάγοι μπορούν να το δουν ως μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στη Βενετία.
Οι Ιταλοί έχουν τους δικούς τους κανόνες για ένα γεύμα με πίτσα. Εάν επιθυμείτε ορεκτικό θα είναι κάτι ελαφρύ όπως μία bruschetta, στη συνέχεια η πίτσα και τέλος ένα επιδόρπιο.
Μπύρα ή μη αλκοολούχα ποτά είναι η επιλογή για αυτό το γεύμα. Αν θέλετε μια “σωστή” πίτσα, επιλέξτε εξειδικευμένο εστιατόριο-πιτσαρία με πλούσιο μενού πίτσας και σωστό φούρνο.
Μην φοβάστε να φάτε μόνοι σας. Είναι ασυνήθιστο να τρώει κάποιος μόνος του στην Ιταλία, ιδίως για τις γυναίκες, αλλά δεν είναι και ανήκουστο. Στη Βενετία είναι ίσως λιγότερο ασυνήθιστο, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες, εκκεντρικοί και μοναχικοί τύποι εδώ.
Αντί για δύο γεύματα την ημέρα σε εστιατόριο, δοκιμάστε ένα κομμάτι πίτσα ή ένα σάντουιτς take-away. Οι Βενετοί κινούνται πολύ, και στα τοπικά μπαρ θα βρείτε συνήθως μια επιλογή από μικρά σάντουιτς και ρολά, και ίσως κάποια φρέσκια σαλάτα.
Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως τοστ ή μια σαλάτα, σε κάποιο υπαίθριο τραπέζι-μπαρ, σίγουρα θα στοιχίσει φθηνότερα από ότι ένα εστιατόριο, καθώς δεν θα χρεωθείτε πολλά extras.
Στη Βενετία θα βρείτε πολλά θαλασσινά και ψάρια λιμνοθάλασσας. Η Πολέντα είναι μια τοπική σπεσιαλιτέ, συχνά σερβίρεται με ψάρι ή κρέας, αλλά μερικές φορές με μανιτάρια ή τυρί.
Οι εποχιακές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν μπιζέλια και ραντίτσιο από το Τρεβίζο.
Χαρακτηριστικά πιάτα και ντόπια υλικά που μπορεί να δείτε σε ένα μενού είναι: sarde in saor – μαριναρισμένες γλυκόξινες σαρδέλες, castraure – αγγινάρες, seppie in nero – σουπιές στο μελάνι τους, granseola – καβούρια, fegato alla veneziana – μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδια και λεπτές φέτες καρπάτσιο από βόειο κρέας.
Τα επιδόρπια δεν είναι ιδιαίτερα καλά στη Βενετία, επιλέξτε τοπικά μπισκότα από το Burano, πανακότα ή τιραμισού.
Ορισμένα εστιατόρια έχουν στο μενού τους μόνο θαλασσινά, εάν είστε χορτοφάγος και η παρέα σας επιλέξει ένα τέτοιο εστιατόριο, ρωτήστε τους σερβιτόρους αν μπορούν να σας κάνουν ένα απλό χορτοφαγικό πιάτο όπως σπαγγέτι με ντομάτα (spaghetti al pomodoro) το οποίο προσφέρεται χώρις να είναι στο μενού.
Υπάρχουν πολλές επιλογές σε ζυμαρικά για χορτοφάγους, και μερικές φορές υπάρχουν secondi piatti που έχουν ως βάση το τυρί και όχι το κρέας. Προσέξτε όμως τα γεμιστά ζυμαρικά όπως τορτελίνια που ενίοτε έχουν γέμιση από κρέας.
Μια, επίσης, καλή επιλογή είναι οι πιτσαρίες οι οποίες προσφέρουν πολλές παραδοσιακές πίτσες κατάλληλες για χορτοφάγους, όπως την κλασική margherita. Δεν υπάρχει εστιατόριο ειδικά για χορτοφάγους στη Βενετία, οπότε καλό θα ήταν να βεβαιώνεστε ότι το πιάτο σας είναι χορτοφαγικό κάνοντας τις εξής ερωτήσεις: “E ‘senza carne?” “Si è vegetariano?” (Είναι χωρίς κρέας; Είναι χορτοφαγικό;).