ΒουδαπέστηΗ Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας. Η πόλη θεωρείται το πολιτικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το 1989 η Βουδαπέστη είχε 2,1 εκατομμύρια κατοίκους και μειώθηκε στα 1,74 εκατομμύρια μέχρι το 2011 λόγω αποκέντρωσης.
Η πλούσια κληρονομιά της Βουδαπέστης, σε μνημεία και αξιοθέατα, περιλαμβάνει τις όχθες του Δούναβη, τη περιοχή του Κάστρου, τη Πλατεία Ηρώων και το δεύτερο παλαιότερο μετρό παγκοσμίως (Millennium Underground Railway). Άλλα φυσικά και αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντα είναι οι ογδόντα γεωθερμικές πηγές, το μεγαλύτερο υπόγειο σύστημα θερμών υδάτων στον κόσμο, η δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή και το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο της Βουλής παγκοσμίως. Η πόλη προσελκύει 4,3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Η Βουδαπέστη είναι μία πόλη στη καρδιά της Ευρώπης, μια μητρόπολη σε ακμή όπου το ιστορικό παρελθόν και το μοντέρνο παρών αναμειγνύονται με κοσμοπολίτικη φλόγα. Με τον αρχιτεκτονικό της πλούτο και την φυσική ομορφιά της κατατάσσεται δίπλα στο Παρίσι, τη Ρώμη και την Πράγα ως μία μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη.
Βουδαπέστη ΒουλήΜετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Βουδαπέστη έχει αναγεννηθεί με υπέροχα καφέ, μοναδική Ουγγρική κουζίνα, εγχώριες παραγωγές κρασιών και αύξηση του εμπορίου. Επιπλέον στην Ουγγρική πρωτεύουσα θα βρείτε πολλά σπα για χαλάρωση, με θερμά λουτρά θείου και μασάζ δίπλα σε art deco τοιχογραφίες.

Loading map...

Loading

Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
5 10
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
Διέυθυνση:Szent György tér 2 , I Budavári Palota Τηλ: (01) 487 8800 (Μουσείο του Κάστρου); (01) 439 7325 (Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας).
Εισητήριο: Ναί
Website:
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται στο Λόφο του Κάστρου από τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στους πολέμους. Στο εσωτερικό του μερικώς ανακαινισμένου παλατιού βρίσκεται ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας (γνωστό και ως το Μουσείο του Κάστρου) και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και εκθέτει έργα από τ 10ο αιώνα έως σήμερα, δίνοντας εικόνα για την Ουγγρική ταυτότητα.Ανοικτά στο κοινό: Μαρτ.-Οκτ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 18:00, Νοεμβ – Φεβρ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 16:00 (Για το Μουσείο του Κάστρου
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
5 10
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
Διέυθυνση:VII Dohány utca 2
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 4.10
Στάση Μετρό: Astoria - Γραμμή 2
Η μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και η δεύτερη μεγαλύτεη του κόσμου, σχεδιάστηκε από τον Lajos Föster σε στυλ Βυζαντινό-Μαυριτανικό και ολοκληρώθηκε το 1859. Βεβηλώθηκε από Γερμανούς και Ούγγρους ναζί. Οι δύο Μαυριτανικοί τρούλοι αποκαταστάθηκαν μετά από την 10ετή αναστήλωση χρηματοδοτούμενη από την Ουγγρική κυβέρνηση και το ίδρυμα Τony Curtis Emmanuel. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.Ανοικτά στο κοινό: Μέσα Απρίλη- Οκτ. Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00-14:00 Νοεμβ – Μέσα Απρίλη Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 15:00, Παρασκευή 10:00-14:00
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
5 10
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
Διέυθυνση:Dózsa Dyörgy utca και VI Andrássy út γωνία,
Στάση Μετρό: Hősök tere - Γραμμή 1
Η Πλατεία Ηρώων είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατείες της Βουδαπέστης, με πλούσια ιστορική και πολιτική χροιά. Το θεαματικό συγκρότημα αγαλμάτων, το Μνημείο της Χιλιετίας, ολοκληρώθηκε το 1900, η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ηρώων» το 1929. Βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Andrássy, δίπλα στο δημοτικό πάρκο. Η Hősök tere περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά και το Παλάτι της Τέχνης (ή ακριβέστερα Hall of Art ) στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά βλεπει τη Λεωφόρο Andrássy. Το κεντρικό σημείο της πλατείας, καθώς και ορόσημο της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που ίδρυσαν την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ουγγρικής ιστορίας. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την γιορτή της επετείου της χιλιετίας, το 1896, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1900 όταν η πλατεία πήρε το όνομά της. Το Μνημείο της Χιλιετίας έχει στο μπροστινό μέρος του ένα μεγάλο πέτρινο κενοτάφιο που περιβάλλεται από μια διακοσμητική σιδερένια αλυσίδα. Το κενοτάφιο είναι αφιερωμένο “Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λαού μας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας". Παρότι το σημείο αναφέρεται, σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς ώς “τάφος” δεν είναι τόπος ταφής
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
5 10
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Πίσω από το ιερό της Εκκλησίας του Ματθαίου, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει μια υπέροχη θέα στον Δούναβη και στη Πέστη. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Ο Schulek είχε φανταστεί ότι το τμήμα του προμαχώνα θα υπερασπίζόταν από το σωματείο των αλιέων, εξ ου και το όνομα Πύργος των Ψαράδων. Πολλοί θεωρούν ότι το όραμά του ήταν για μια πιο αυστηρή δομή και λιγότερο διακοσμημένη, αλλά τα αρχικά του σχέδια μεταβάλλήθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών σήμερα.
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
5 10
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
Διέυθυνση:Το νησί της Μαργαρίτας
Είναι σφηνωμένο σε ένα βρόχο του ποταμού Δούναβη και συνδέεται με το Árpád híd και το Margit híd στη Βούδα και στη Πέστη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ήρεμα και πιο πράσινα σημεία στη Βουδαπέστη. Δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά δεν χρειάζονται γιατί μπορείτε να το διασχίσεται, πεζή, από το Árpád híd έως το Margit híd σε 20 λεπτά. Το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Béla IV, η οποία έζησε εδώ σε ένα μοναστήρι των Δομινικανών τον 13ο αιώνα. Το καλοκαίρι, το νησί της Μαργαρίτας είναι γεμάτο με πολίτες που έρχονται για να κάνουν μια βουτιά στις πισίνες Hajós Alfréd και Palatinus.
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
5 10
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Διέυθυνση:Országház utca 14, Τηλ: (01) 489 0716.
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 3.40
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Τα πυρογράνιτα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Το εσωτερικό είναι διαμορφωμένο με ανάμεικτο στύλ από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
5 10
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
Διέυθυνση:Kossuth Lajos tér 1-3, Τηλ: (01) 441 4000.
Εισητήριο: Ναί
Στάση Μετρό: Kossuth Lajos tér - Γραμμή 2
Το σχέδιο του Imre Steindl, εμπνευσμένο από το Αγγλικό Κοινοβούλιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στους εορτασμούς των χιλίων ετών του Ουγγρικού Έθνους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1885 και τελείωσαν το 1902. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του, που ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο, εκτείνεται για πάνω από 250μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös (προσωρινός πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου 1989 έως 2 Μαΐου 1990) Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-18:00, Σάββατο 08:00-16:00, Κυριακή 08:00-14:00 (Δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη διαβατηρίου)
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
5 10
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
Διέυθυνση:Széchenyi Lánchíd, Magyarország
Στάση Μετρό: Vörösmarty tér - Γραμμή 1
Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτο και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή τηςς Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
5 10
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
Διέυθυνση:Szent István tér 1, Magyarország, Τηλ: +36 1 311 0839
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 2
Website:
Στάση Μετρό: Bajcsy-Zsilinszky út - Γραμμή 1
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. Στο εσωτερικό θα βρείτε τον πίνακας του Gyula Benczúr που απεικονίζει τον Αγ. Στέφανο (Szent István) να προσφέρει το στέμμα της Ουγγαρίας στην Παναγία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Δυτικής Ευρώπης. Ο πύργος της βασιλικής προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, Ο Πύργος καθημερινά 10:00-18:00
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
5 10
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
Διέυθυνση:Szent György tér 2 , I Budavári Palota Τηλ: (01) 487 8800 (Μουσείο του Κάστρου); (01) 439 7325 (Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας).
Εισητήριο: Ναί
Website:
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται στο Λόφο του Κάστρου από τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στους πολέμους. Στο εσωτερικό του μερικώς ανακαινισμένου παλατιού βρίσκεται ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας (γνωστό και ως το Μουσείο του Κάστρου) και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και εκθέτει έργα από τ 10ο αιώνα έως σήμερα, δίνοντας εικόνα για την Ουγγρική ταυτότητα.Ανοικτά στο κοινό: Μαρτ.-Οκτ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 18:00, Νοεμβ – Φεβρ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 16:00 (Για το Μουσείο του Κάστρου
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
4 10
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
Διέυθυνση:VII Dohány utca 2
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 4.10
Στάση Μετρό: Astoria - Γραμμή 2
Η μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και η δεύτερη μεγαλύτεη του κόσμου, σχεδιάστηκε από τον Lajos Föster σε στυλ Βυζαντινό-Μαυριτανικό και ολοκληρώθηκε το 1859. Βεβηλώθηκε από Γερμανούς και Ούγγρους ναζί. Οι δύο Μαυριτανικοί τρούλοι αποκαταστάθηκαν μετά από την 10ετή αναστήλωση χρηματοδοτούμενη από την Ουγγρική κυβέρνηση και το ίδρυμα Τony Curtis Emmanuel. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.Ανοικτά στο κοινό: Μέσα Απρίλη- Οκτ. Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00-14:00 Νοεμβ – Μέσα Απρίλη Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 15:00, Παρασκευή 10:00-14:00
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
4 10
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
Διέυθυνση:Dózsa Dyörgy utca και VI Andrássy út γωνία,
Στάση Μετρό: Hősök tere - Γραμμή 1
Η Πλατεία Ηρώων είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατείες της Βουδαπέστης, με πλούσια ιστορική και πολιτική χροιά. Το θεαματικό συγκρότημα αγαλμάτων, το Μνημείο της Χιλιετίας, ολοκληρώθηκε το 1900, η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ηρώων» το 1929. Βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Andrássy, δίπλα στο δημοτικό πάρκο. Η Hősök tere περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά και το Παλάτι της Τέχνης (ή ακριβέστερα Hall of Art ) στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά βλεπει τη Λεωφόρο Andrássy. Το κεντρικό σημείο της πλατείας, καθώς και ορόσημο της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που ίδρυσαν την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ουγγρικής ιστορίας. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την γιορτή της επετείου της χιλιετίας, το 1896, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1900 όταν η πλατεία πήρε το όνομά της. Το Μνημείο της Χιλιετίας έχει στο μπροστινό μέρος του ένα μεγάλο πέτρινο κενοτάφιο που περιβάλλεται από μια διακοσμητική σιδερένια αλυσίδα. Το κενοτάφιο είναι αφιερωμένο “Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λαού μας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας". Παρότι το σημείο αναφέρεται, σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς ώς “τάφος” δεν είναι τόπος ταφής
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
4 10
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Πίσω από το ιερό της Εκκλησίας του Ματθαίου, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει μια υπέροχη θέα στον Δούναβη και στη Πέστη. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Ο Schulek είχε φανταστεί ότι το τμήμα του προμαχώνα θα υπερασπίζόταν από το σωματείο των αλιέων, εξ ου και το όνομα Πύργος των Ψαράδων. Πολλοί θεωρούν ότι το όραμά του ήταν για μια πιο αυστηρή δομή και λιγότερο διακοσμημένη, αλλά τα αρχικά του σχέδια μεταβάλλήθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών σήμερα.
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
4 10
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
Διέυθυνση:Το νησί της Μαργαρίτας
Είναι σφηνωμένο σε ένα βρόχο του ποταμού Δούναβη και συνδέεται με το Árpád híd και το Margit híd στη Βούδα και στη Πέστη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ήρεμα και πιο πράσινα σημεία στη Βουδαπέστη. Δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά δεν χρειάζονται γιατί μπορείτε να το διασχίσεται, πεζή, από το Árpád híd έως το Margit híd σε 20 λεπτά. Το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Béla IV, η οποία έζησε εδώ σε ένα μοναστήρι των Δομινικανών τον 13ο αιώνα. Το καλοκαίρι, το νησί της Μαργαρίτας είναι γεμάτο με πολίτες που έρχονται για να κάνουν μια βουτιά στις πισίνες Hajós Alfréd και Palatinus.
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
4 10
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Διέυθυνση:Országház utca 14, Τηλ: (01) 489 0716.
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 3.40
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Τα πυρογράνιτα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Το εσωτερικό είναι διαμορφωμένο με ανάμεικτο στύλ από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
4 10
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
Διέυθυνση:Kossuth Lajos tér 1-3, Τηλ: (01) 441 4000.
Εισητήριο: Ναί
Στάση Μετρό: Kossuth Lajos tér - Γραμμή 2
Το σχέδιο του Imre Steindl, εμπνευσμένο από το Αγγλικό Κοινοβούλιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στους εορτασμούς των χιλίων ετών του Ουγγρικού Έθνους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1885 και τελείωσαν το 1902. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του, που ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο, εκτείνεται για πάνω από 250μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös (προσωρινός πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου 1989 έως 2 Μαΐου 1990) Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-18:00, Σάββατο 08:00-16:00, Κυριακή 08:00-14:00 (Δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη διαβατηρίου)
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
4 10
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
Διέυθυνση:Széchenyi Lánchíd, Magyarország
Στάση Μετρό: Vörösmarty tér - Γραμμή 1
Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτο και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή τηςς Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
4 10
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
Διέυθυνση:Szent István tér 1, Magyarország, Τηλ: +36 1 311 0839
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 2
Website:
Στάση Μετρό: Bajcsy-Zsilinszky út - Γραμμή 1
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. Στο εσωτερικό θα βρείτε τον πίνακας του Gyula Benczúr που απεικονίζει τον Αγ. Στέφανο (Szent István) να προσφέρει το στέμμα της Ουγγαρίας στην Παναγία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Δυτικής Ευρώπης. Ο πύργος της βασιλικής προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, Ο Πύργος καθημερινά 10:00-18:00
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
4 10
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
Διέυθυνση:Szent György tér 2 , I Budavári Palota Τηλ: (01) 487 8800 (Μουσείο του Κάστρου); (01) 439 7325 (Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας).
Εισητήριο: Ναί
Website:
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται στο Λόφο του Κάστρου από τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στους πολέμους. Στο εσωτερικό του μερικώς ανακαινισμένου παλατιού βρίσκεται ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας (γνωστό και ως το Μουσείο του Κάστρου) και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και εκθέτει έργα από τ 10ο αιώνα έως σήμερα, δίνοντας εικόνα για την Ουγγρική ταυτότητα.Ανοικτά στο κοινό: Μαρτ.-Οκτ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 18:00, Νοεμβ – Φεβρ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 16:00 (Για το Μουσείο του Κάστρου
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
4 10
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
Διέυθυνση:VII Dohány utca 2
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 4.10
Στάση Μετρό: Astoria - Γραμμή 2
Η μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και η δεύτερη μεγαλύτεη του κόσμου, σχεδιάστηκε από τον Lajos Föster σε στυλ Βυζαντινό-Μαυριτανικό και ολοκληρώθηκε το 1859. Βεβηλώθηκε από Γερμανούς και Ούγγρους ναζί. Οι δύο Μαυριτανικοί τρούλοι αποκαταστάθηκαν μετά από την 10ετή αναστήλωση χρηματοδοτούμενη από την Ουγγρική κυβέρνηση και το ίδρυμα Τony Curtis Emmanuel. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.Ανοικτά στο κοινό: Μέσα Απρίλη- Οκτ. Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00-14:00 Νοεμβ – Μέσα Απρίλη Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 15:00, Παρασκευή 10:00-14:00
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
3 10
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
Διέυθυνση:Dózsa Dyörgy utca και VI Andrássy út γωνία,
Στάση Μετρό: Hősök tere - Γραμμή 1
Η Πλατεία Ηρώων είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατείες της Βουδαπέστης, με πλούσια ιστορική και πολιτική χροιά. Το θεαματικό συγκρότημα αγαλμάτων, το Μνημείο της Χιλιετίας, ολοκληρώθηκε το 1900, η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ηρώων» το 1929. Βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Andrássy, δίπλα στο δημοτικό πάρκο. Η Hősök tere περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά και το Παλάτι της Τέχνης (ή ακριβέστερα Hall of Art ) στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά βλεπει τη Λεωφόρο Andrássy. Το κεντρικό σημείο της πλατείας, καθώς και ορόσημο της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που ίδρυσαν την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ουγγρικής ιστορίας. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την γιορτή της επετείου της χιλιετίας, το 1896, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1900 όταν η πλατεία πήρε το όνομά της. Το Μνημείο της Χιλιετίας έχει στο μπροστινό μέρος του ένα μεγάλο πέτρινο κενοτάφιο που περιβάλλεται από μια διακοσμητική σιδερένια αλυσίδα. Το κενοτάφιο είναι αφιερωμένο “Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λαού μας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας". Παρότι το σημείο αναφέρεται, σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς ώς “τάφος” δεν είναι τόπος ταφής
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
3 10
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Πίσω από το ιερό της Εκκλησίας του Ματθαίου, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει μια υπέροχη θέα στον Δούναβη και στη Πέστη. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Ο Schulek είχε φανταστεί ότι το τμήμα του προμαχώνα θα υπερασπίζόταν από το σωματείο των αλιέων, εξ ου και το όνομα Πύργος των Ψαράδων. Πολλοί θεωρούν ότι το όραμά του ήταν για μια πιο αυστηρή δομή και λιγότερο διακοσμημένη, αλλά τα αρχικά του σχέδια μεταβάλλήθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών σήμερα.
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
3 10
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
Διέυθυνση:Το νησί της Μαργαρίτας
Είναι σφηνωμένο σε ένα βρόχο του ποταμού Δούναβη και συνδέεται με το Árpád híd και το Margit híd στη Βούδα και στη Πέστη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ήρεμα και πιο πράσινα σημεία στη Βουδαπέστη. Δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά δεν χρειάζονται γιατί μπορείτε να το διασχίσεται, πεζή, από το Árpád híd έως το Margit híd σε 20 λεπτά. Το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Béla IV, η οποία έζησε εδώ σε ένα μοναστήρι των Δομινικανών τον 13ο αιώνα. Το καλοκαίρι, το νησί της Μαργαρίτας είναι γεμάτο με πολίτες που έρχονται για να κάνουν μια βουτιά στις πισίνες Hajós Alfréd και Palatinus.
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
3 10
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Διέυθυνση:Országház utca 14, Τηλ: (01) 489 0716.
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 3.40
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Τα πυρογράνιτα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Το εσωτερικό είναι διαμορφωμένο με ανάμεικτο στύλ από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
3 10
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
Διέυθυνση:Kossuth Lajos tér 1-3, Τηλ: (01) 441 4000.
Εισητήριο: Ναί
Στάση Μετρό: Kossuth Lajos tér - Γραμμή 2
Το σχέδιο του Imre Steindl, εμπνευσμένο από το Αγγλικό Κοινοβούλιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στους εορτασμούς των χιλίων ετών του Ουγγρικού Έθνους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1885 και τελείωσαν το 1902. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του, που ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο, εκτείνεται για πάνω από 250μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös (προσωρινός πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου 1989 έως 2 Μαΐου 1990) Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-18:00, Σάββατο 08:00-16:00, Κυριακή 08:00-14:00 (Δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη διαβατηρίου)
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
3 10
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
Διέυθυνση:Széchenyi Lánchíd, Magyarország
Στάση Μετρό: Vörösmarty tér - Γραμμή 1
Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτο και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή τηςς Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
3 10
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
Διέυθυνση:Szent István tér 1, Magyarország, Τηλ: +36 1 311 0839
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 2
Website:
Στάση Μετρό: Bajcsy-Zsilinszky út - Γραμμή 1
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. Στο εσωτερικό θα βρείτε τον πίνακας του Gyula Benczúr που απεικονίζει τον Αγ. Στέφανο (Szent István) να προσφέρει το στέμμα της Ουγγαρίας στην Παναγία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Δυτικής Ευρώπης. Ο πύργος της βασιλικής προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, Ο Πύργος καθημερινά 10:00-18:00
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
3 10
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
Διέυθυνση:Szent György tér 2 , I Budavári Palota Τηλ: (01) 487 8800 (Μουσείο του Κάστρου); (01) 439 7325 (Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας).
Εισητήριο: Ναί
Website:
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται στο Λόφο του Κάστρου από τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στους πολέμους. Στο εσωτερικό του μερικώς ανακαινισμένου παλατιού βρίσκεται ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας (γνωστό και ως το Μουσείο του Κάστρου) και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και εκθέτει έργα από τ 10ο αιώνα έως σήμερα, δίνοντας εικόνα για την Ουγγρική ταυτότητα.Ανοικτά στο κοινό: Μαρτ.-Οκτ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 18:00, Νοεμβ – Φεβρ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 16:00 (Για το Μουσείο του Κάστρου
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
3 10
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
Διέυθυνση:VII Dohány utca 2
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 4.10
Στάση Μετρό: Astoria - Γραμμή 2
Η μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και η δεύτερη μεγαλύτεη του κόσμου, σχεδιάστηκε από τον Lajos Föster σε στυλ Βυζαντινό-Μαυριτανικό και ολοκληρώθηκε το 1859. Βεβηλώθηκε από Γερμανούς και Ούγγρους ναζί. Οι δύο Μαυριτανικοί τρούλοι αποκαταστάθηκαν μετά από την 10ετή αναστήλωση χρηματοδοτούμενη από την Ουγγρική κυβέρνηση και το ίδρυμα Τony Curtis Emmanuel. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.Ανοικτά στο κοινό: Μέσα Απρίλη- Οκτ. Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00-14:00 Νοεμβ – Μέσα Απρίλη Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 15:00, Παρασκευή 10:00-14:00
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
3 10
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
Διέυθυνση:Dózsa Dyörgy utca και VI Andrássy út γωνία,
Στάση Μετρό: Hősök tere - Γραμμή 1
Η Πλατεία Ηρώων είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατείες της Βουδαπέστης, με πλούσια ιστορική και πολιτική χροιά. Το θεαματικό συγκρότημα αγαλμάτων, το Μνημείο της Χιλιετίας, ολοκληρώθηκε το 1900, η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ηρώων» το 1929. Βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Andrássy, δίπλα στο δημοτικό πάρκο. Η Hősök tere περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά και το Παλάτι της Τέχνης (ή ακριβέστερα Hall of Art ) στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά βλεπει τη Λεωφόρο Andrássy. Το κεντρικό σημείο της πλατείας, καθώς και ορόσημο της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που ίδρυσαν την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ουγγρικής ιστορίας. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την γιορτή της επετείου της χιλιετίας, το 1896, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1900 όταν η πλατεία πήρε το όνομά της. Το Μνημείο της Χιλιετίας έχει στο μπροστινό μέρος του ένα μεγάλο πέτρινο κενοτάφιο που περιβάλλεται από μια διακοσμητική σιδερένια αλυσίδα. Το κενοτάφιο είναι αφιερωμένο “Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λαού μας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας". Παρότι το σημείο αναφέρεται, σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς ώς “τάφος” δεν είναι τόπος ταφής
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
2 10
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Πίσω από το ιερό της Εκκλησίας του Ματθαίου, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει μια υπέροχη θέα στον Δούναβη και στη Πέστη. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Ο Schulek είχε φανταστεί ότι το τμήμα του προμαχώνα θα υπερασπίζόταν από το σωματείο των αλιέων, εξ ου και το όνομα Πύργος των Ψαράδων. Πολλοί θεωρούν ότι το όραμά του ήταν για μια πιο αυστηρή δομή και λιγότερο διακοσμημένη, αλλά τα αρχικά του σχέδια μεταβάλλήθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών σήμερα.
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
2 10
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
Διέυθυνση:Το νησί της Μαργαρίτας
Είναι σφηνωμένο σε ένα βρόχο του ποταμού Δούναβη και συνδέεται με το Árpád híd και το Margit híd στη Βούδα και στη Πέστη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ήρεμα και πιο πράσινα σημεία στη Βουδαπέστη. Δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά δεν χρειάζονται γιατί μπορείτε να το διασχίσεται, πεζή, από το Árpád híd έως το Margit híd σε 20 λεπτά. Το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Béla IV, η οποία έζησε εδώ σε ένα μοναστήρι των Δομινικανών τον 13ο αιώνα. Το καλοκαίρι, το νησί της Μαργαρίτας είναι γεμάτο με πολίτες που έρχονται για να κάνουν μια βουτιά στις πισίνες Hajós Alfréd και Palatinus.
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
2 10
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Διέυθυνση:Országház utca 14, Τηλ: (01) 489 0716.
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 3.40
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Τα πυρογράνιτα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Το εσωτερικό είναι διαμορφωμένο με ανάμεικτο στύλ από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
2 10
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
Διέυθυνση:Kossuth Lajos tér 1-3, Τηλ: (01) 441 4000.
Εισητήριο: Ναί
Στάση Μετρό: Kossuth Lajos tér - Γραμμή 2
Το σχέδιο του Imre Steindl, εμπνευσμένο από το Αγγλικό Κοινοβούλιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στους εορτασμούς των χιλίων ετών του Ουγγρικού Έθνους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1885 και τελείωσαν το 1902. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του, που ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο, εκτείνεται για πάνω από 250μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös (προσωρινός πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου 1989 έως 2 Μαΐου 1990) Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-18:00, Σάββατο 08:00-16:00, Κυριακή 08:00-14:00 (Δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη διαβατηρίου)
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
2 10
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
Διέυθυνση:Széchenyi Lánchíd, Magyarország
Στάση Μετρό: Vörösmarty tér - Γραμμή 1
Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτο και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή τηςς Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
2 10
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
Διέυθυνση:Szent István tér 1, Magyarország, Τηλ: +36 1 311 0839
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 2
Website:
Στάση Μετρό: Bajcsy-Zsilinszky út - Γραμμή 1
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. Στο εσωτερικό θα βρείτε τον πίνακας του Gyula Benczúr που απεικονίζει τον Αγ. Στέφανο (Szent István) να προσφέρει το στέμμα της Ουγγαρίας στην Παναγία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Δυτικής Ευρώπης. Ο πύργος της βασιλικής προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, Ο Πύργος καθημερινά 10:00-18:00
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
2 10
Βασιλικό Παλάτι (Budavári Palota)
Διέυθυνση:Szent György tér 2 , I Budavári Palota Τηλ: (01) 487 8800 (Μουσείο του Κάστρου); (01) 439 7325 (Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας).
Εισητήριο: Ναί
Website:
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται στο Λόφο του Κάστρου από τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και στους πολέμους. Στο εσωτερικό του μερικώς ανακαινισμένου παλατιού βρίσκεται ένα τεράστιο συγκρότημα μουσείων, το Μουσείο Ιστορίας (γνωστό και ως το Μουσείο του Κάστρου) και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Στο Μουσείο Ιστορίας θα βρείτε εκθέματα από την απελευθέρωση της Βούδας το 1686 έως το 1970. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος και εκθέτει έργα από τ 10ο αιώνα έως σήμερα, δίνοντας εικόνα για την Ουγγρική ταυτότητα.Ανοικτά στο κοινό: Μαρτ.-Οκτ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 18:00, Νοεμβ – Φεβρ. Τρίτη-Κυριακή 10:00 - 16:00 (Για το Μουσείο του Κάστρου
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
2 10
Μεγάλη ή Κεντρική Συναγωγή (Dohány Zsinagóga)
Διέυθυνση:VII Dohány utca 2
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 4.10
Στάση Μετρό: Astoria - Γραμμή 2
Η μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, και η δεύτερη μεγαλύτεη του κόσμου, σχεδιάστηκε από τον Lajos Föster σε στυλ Βυζαντινό-Μαυριτανικό και ολοκληρώθηκε το 1859. Βεβηλώθηκε από Γερμανούς και Ούγγρους ναζί. Οι δύο Μαυριτανικοί τρούλοι αποκαταστάθηκαν μετά από την 10ετή αναστήλωση χρηματοδοτούμενη από την Ουγγρική κυβέρνηση και το ίδρυμα Τony Curtis Emmanuel. Ο αριθμός των δολοφονημένων Ουγγρο-Εβραίων του ολοκαυτώματος είναι 724000, των οποίων η μνήμη τιμάται στο Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και στο μνημόσυνο Imre Varga δίπλα στην συναγωγή.Ανοικτά στο κοινό: Μέσα Απρίλη- Οκτ. Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00-14:00 Νοεμβ – Μέσα Απρίλη Κυριακή-Πέμπτη 10:00 – 15:00, Παρασκευή 10:00-14:00
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
2 10
Πλατεία Ηρώων (Hősök Tere) και Μνημείο της Χιλιετίας (Millenniumi Emlékmű)
Διέυθυνση:Dózsa Dyörgy utca και VI Andrássy út γωνία,
Στάση Μετρό: Hősök tere - Γραμμή 1
Η Πλατεία Ηρώων είναι μία από τις πιο σημαντικές πλατείες της Βουδαπέστης, με πλούσια ιστορική και πολιτική χροιά. Το θεαματικό συγκρότημα αγαλμάτων, το Μνημείο της Χιλιετίας, ολοκληρώθηκε το 1900, η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Ηρώων» το 1929. Βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Andrássy, δίπλα στο δημοτικό πάρκο. Η Hősök tere περιβάλλεται από δύο σημαντικά κτίρια, το Μουσείο Καλών Τεχνών στα αριστερά και το Παλάτι της Τέχνης (ή ακριβέστερα Hall of Art ) στα δεξιά. Από την άλλη πλευρά βλεπει τη Λεωφόρο Andrássy. Το κεντρικό σημείο της πλατείας, καθώς και ορόσημο της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που ίδρυσαν την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ουγγρικής ιστορίας. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την γιορτή της επετείου της χιλιετίας, το 1896, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1900 όταν η πλατεία πήρε το όνομά της. Το Μνημείο της Χιλιετίας έχει στο μπροστινό μέρος του ένα μεγάλο πέτρινο κενοτάφιο που περιβάλλεται από μια διακοσμητική σιδερένια αλυσίδα. Το κενοτάφιο είναι αφιερωμένο “Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του λαού μας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας". Παρότι το σημείο αναφέρεται, σε ορισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς ώς “τάφος” δεν είναι τόπος ταφής
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
2 10
Πύργος των Ψαράδων Halászbástya Fishermens Bastion
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Πίσω από το ιερό της Εκκλησίας του Ματθαίου, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει μια υπέροχη θέα στον Δούναβη και στη Πέστη. Στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Frigyes Schulek σχεδίασε μια σκάλα που εκτείνεται από τον Δούναβη έως την κορυφή του λόφου, και η σημερινή δομή, η οποία έχει στολιστεί με πύργους, καμάρες, καμπύλες σκάλες και αγάλματα, επρόκειτο να είναι το σημείο τερματισμού. Ο Schulek είχε φανταστεί ότι το τμήμα του προμαχώνα θα υπερασπίζόταν από το σωματείο των αλιέων, εξ ου και το όνομα Πύργος των Ψαράδων. Πολλοί θεωρούν ότι το όραμά του ήταν για μια πιο αυστηρή δομή και λιγότερο διακοσμημένη, αλλά τα αρχικά του σχέδια μεταβάλλήθηκαν προς τέρψη των επισκεπτών σήμερα.
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
1 10
Το Νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget)
Διέυθυνση:Το νησί της Μαργαρίτας
Είναι σφηνωμένο σε ένα βρόχο του ποταμού Δούναβη και συνδέεται με το Árpád híd και το Margit híd στη Βούδα και στη Πέστη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο ήρεμα και πιο πράσινα σημεία στη Βουδαπέστη. Δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά δεν χρειάζονται γιατί μπορείτε να το διασχίσεται, πεζή, από το Árpád híd έως το Margit híd σε 20 λεπτά. Το νησί πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Béla IV, η οποία έζησε εδώ σε ένα μοναστήρι των Δομινικανών τον 13ο αιώνα. Το καλοκαίρι, το νησί της Μαργαρίτας είναι γεμάτο με πολίτες που έρχονται για να κάνουν μια βουτιά στις πισίνες Hajós Alfréd και Palatinus.
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
1 10
Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Διέυθυνση:Országház utca 14, Τηλ: (01) 489 0716.
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 3.40
Στάση Μετρό: Batthyány tér - Γραμμή 2
Τα πυρογράνιτα κεραμίδια Zsolnay της Εκκλησίας του Ματθαίου είναι τόσο πολύχρωμα και πλούσια διαμορφωμένα που θυμίζουν δέρμα φιδιού. Το εσωτερικό είναι διαμορφωμένο με ανάμεικτο στύλ από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Θεωρείται ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1015, από τον βασιλιά István. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή του κάστρου το 1541, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και οι τοίχοι βάφτηκν με αποσπάσματα από το Κοράνι. Στον 20ο αιώνα, ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως κουζίνα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, και αργότερα ως στάβλος από τους Ρώσους. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, Σάββατο 09:00-13:00, Κυριακή 13:00-17:00
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
1 10
Η Βουλή της Βουδαπέστης (Országház)
Διέυθυνση:Kossuth Lajos tér 1-3, Τηλ: (01) 441 4000.
Εισητήριο: Ναί
Στάση Μετρό: Kossuth Lajos tér - Γραμμή 2
Το σχέδιο του Imre Steindl, εμπνευσμένο από το Αγγλικό Κοινοβούλιο, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στους εορτασμούς των χιλίων ετών του Ουγγρικού Έθνους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1885 και τελείωσαν το 1902. Το οικοδόμημα, με το κομψό νέο-αναγεννησιακό τρούλο του, που ολοκληρώνεται με ένα μυτερό νέο-γοτθικό κωδωνοστάσιο, εκτείνεται για πάνω από 250μέτρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Εδώ συγκεντρώθηκαν τα πλήθη στις 23 Οκτωβρίου του 1989 για να τους ανακηρυχθεί η Ουγγρική Δημοκρατία από τον Mátyás Szurös (προσωρινός πρόεδρος από τις 18 Οκτωβρίου 1989 έως 2 Μαΐου 1990) Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-18:00, Σάββατο 08:00-16:00, Κυριακή 08:00-14:00 (Δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη διαβατηρίου)
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
1 10
Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Lánchíd)
Διέυθυνση:Széchenyi Lánchíd, Magyarország
Στάση Μετρό: Vörösmarty tér - Γραμμή 1
Εννέα γέφυρες συνδέουν τη Βούδα με την Πέστη, αλλά η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πρώτο και η πιο διάσημη, με συμπαγείς αψίδες και τα αγάλματα λιοντάρια. Ολοκληρώθηκε το 1848, και εγκαινιάστηκε το 1849, επιτρέποντας την ενοποίησή τηςς Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντα το 1872. Μετά από σημαντικές ζημιές που υπέστη από τους Ναζί, η γέφυρα επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1949.
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
1 10
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent István Bazilika)
Διέυθυνση:Szent István tér 1, Magyarország, Τηλ: +36 1 311 0839
Εισητήριο: Ναί
, Τιμή: 2
Website:
Στάση Μετρό: Bajcsy-Zsilinszky út - Γραμμή 1
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Βουδαπέστης, σχεδιάστηκε από τον József Hild και η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1851, αν και δεν εγκαινιάστηκε μέχρι το 1905. Μια καταιγίδα κατέστρεψε τον αρχική θόλο το 1868 και για μεγάλο μέρος του κτιρίου απαιτείται ανοικοδόμηση. Η Βασιλική υπέστη επίσης ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το κτίριο έχει 8.500 θέσεις και βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε το 1980 και αναμένεται να συνεχιστεί. Στο εσωτερικό θα βρείτε τον πίνακας του Gyula Benczúr που απεικονίζει τον Αγ. Στέφανο (Szent István) να προσφέρει το στέμμα της Ουγγαρίας στην Παναγία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Δυτικής Ευρώπης. Ο πύργος της βασιλικής προσφέρει εξαιρετική θέα στην πόλη. Ανοικτά στο κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, Ο Πύργος καθημερινά 10:00-18:00

[su_spoiler open=’yes’ title=”Ζωολογικος κήπος της Βουδαπέστης ” style=”fancy” icon=”plus-square-1″]

Ιστορική αναδρομή του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης

budapest_zooΟ ζωολογικός και βοτανικός κήπος της Βουδαπέστης είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο, με σχεδόν 150 χρόνια ιστορίας. Η πρώτη ιδέα για την ίδρυσή του χρονολογείται πίσω στην δεκαετία του 1820 με 30, το 1848-1849 όμως η Επανάσταση, ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία και η εποχή καταπίεσης δεν ευνοούσαν ιδιαίτερα την ιδέα της ίδρυσης ενός ζωολογικού κήπου στην Ουγγαρία.

Η προσπάθεια μιας ομάδας Πολιτών της Βουδαπέστης πήρε μορφή και το 1866 και ο πρώτος ουγγρικός ζωολογικός κήπος άνοιξε τις πύλες του με τον ήχο της «καμπάνας έναρξης» το μεσημέρι τις 9ης Αυγούστου του 1866.

Μεταξύ των ιδρυτών του κήπου ήταν: ο γεωλόγος Jozsef Szabo, ο γεωλόγος Agoston Kubinyi, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Jozsef Gerenday, ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου της Βουδαπέστης και ο σημαντικότερος απ’ όλους ο Janos Xantus, αναγνωρισμένος ζωολόγος, εθνολόγος και ο πρώτος διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Βουδαπέστης.

Εκτός από τα ουγγρικά είδη του ζωικού βασιλείου ο ζωολογικός κήπος στέγαζε πολλά σπάνια είδη πιθήκων, λεμούριους, παπαγάλους, καμήλες, καγκουρό και άλλα ειδικά ζώα. Δεν είχε όμως ούτε λιοντάρια ούτε τίγρεις ούτε και ελέφαντες εκείνη την εποχή. Η πρώτη καμηλοπάρδαλη έφθασε δύο χρόνια μετά, το 1868 δωρεά του Franz Joseph μετά από παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το 1876 κατασκευάστηκε Η πρώτη κατοικία για λιοντάρια και τίγρεις. Ένας ελέφαντας, ένας ιπποπόταμος και ένας ρινόκερος εντάχθηκαν αργότερα στο ζωολογικό κήπο της Βουδαπέστης . Ωστόσο, ορισμένα χρηματοπιστωτικά προβλήματα προέκυψαν και τα έξοδα της εταιρείας που ιδρύθηκε από τους πολίτες – επιστήμονες υπερέβαιναν των τακτικών εσόδων του ζωολογικού κήπου.

budapest-zooΩς εκ τούτου, η εταιρεία διασπάστηκε σε ζωικό και φυτικό πάρκο, προκειμένου να λάβει περισσότερες δωρεές. Μετά από αρκετές αλλαγές προσώπων ο Karoly Serak έλαβε την εντολή της διεύθυνσης του ζωολογικό κήπου το 1873. Διεύθυνε το ζωολογικό κήπο για τρεις δεκαετίες και κατά τη διάρκεια αυτής του της θητείας τα έσοδα ήταν αρκετά για να διατηρηθεί ο ζωολογικός κήπος. Ο ίδιος κάλεσε αρκετούς καλλιτέχνες, για να προσελκύσει το κοινό.

Δυστυχώς όμως η εταιρεία χρεοκόπησε μετά από το 1896. Ο ζωολογικός κήπος δεν έπαυσε ωστόσο να λειτούργει, το 1907 δαπανήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρυσές κορώνες για την πλήρη ανακατασκευή του. Η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1909-1912, όταν και ο ζωολογικός κήπος έκλεισε. άνοιξε εκ νέου στις 20 Μαΐου 1912 με νέο διευθυντή τον Adolf Lendl, έναν ζωολόγο, ο οποίος ήταν επίσης και υπεύθυνος για την επαγγελματική διαχείριση της ανασυγκρότησης. Τα περισσότερα από τα ιστορικά κτίρια του πάρκου κατασκευάστηκαν εκείνη την εποχή.

Ο ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης ήταν ένας από τους ομορφότερους και πιο σύγχρονους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ανάπτυξη διακόπηκε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επακόλουθη οικονομική κρίση. Παρά το γεγονός ότι έγιναν μερικές σημαντικές βελτιώσεις στη δεκαετία του 1930 υπό τη διεύθυνση του Herbert Nadler ο ζωολογικός κήπος καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκόσμιου Πόλεμου: μόνο 15 ζώα επιβίωσαν από τα 2000 μετά την πολιορκία της Βουδαπέστης.

budapest-zoo tigerΟ ζωολογικός κήπος άνοιξε εκ νέου την 1 Μαΐου του 1945 με μόλις λίγες δεκάδες ζώα και ερειπωμένα κτίρια. Η βλάβες αποκαταστάθηκαν βήμα, βήμα τα επόμενα χρόνια με σημαντικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης αυτής διεξήχθη από τον Γενικό Διευθυντή Csaba Anghi, ένα ειδικό βοτανολόγο.

Τα γεγονότα της δεκαετίας του 1970 και του 1980 προσδιορίστηκαν κυρίως από τους αυστηρούς περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της εποχής.

Έτσι, ο ζωολογικός κήπος χρειαζόταν ανανέωση κατά τη διάρκεια της αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος το 1989. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 1994, όταν ο Miklos PERSANYI διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος.

Στα επόμενα χρόνια τα ιστορικά κτίρια – τα οποία συμβάλλουν στη μοναδική ατμόσφαιρα του ζωολογικού κήπου γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο – ανακατασκευάστηκαν υπό την καθοδήγηση της Vilma Bogsch μεταξύ του 2003 και του 2007. Εν τω μεταξύ, οι βιότοποι των ζώων έχουν διευρυνθεί και εκσυγχρονιστεί, και έχουν μια πιο φυσική αισθητική. Η ανοικοδόμηση επηρέασε κάθε γωνιά του ζωολογικού κήπου.

Την επαγγελματική επιτυχία ακολούθησε η γέννα του πρώτου ρινόκερου που γεννήθηκε ποτέ με τεχνητή γονιμοποίηση το 2007.

Budapest Zoo & Botanical GardenΟ ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης και ο Βοτανικός Κήπος θα γιορτάσουν την 150η επέτειό τους το 2016. Στο ζωολογικό κήπο έχει πρόσφατα χορηγηθεί ένα νέο έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία: Τώρα είναι η ώρα για την επέκταση.

Αν όλα πάνε καλά, οι περισσότερες εργασίες που προβλέπονται στο νέο χώρο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 150η επέτειο. [/su_spoiler]