Όμορφο Άμστερνταμ, ΟλλανδίαΠαρότι έχει την φήμη της πόλης του σεξ και των ναρκωτικών, το Άμστερνταμ έχει μια ατμόσφαιρα εντελώς ξεχωριστή, μέσα από ένα αμάλγαμα ομόκεντρων καναλιών, vintage ποδηλάτων, ειδυλλιακών πάρκων και λαμπερών γκαλερί. Λίγες εμπειρίες μπορούν να συγκριθούν με τον γύρω του Grachtengordel με ποδήλατο, η ζώνη των καναλιών που ακτινοβολεί νότια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είναι επενδεδυμένη με μία σειρά στενών κατοικιών που χρονολογούνται από την Χρυσή Εποχή της πόλης.

Εκτός από τα κανάλια και της ξέφρενης ζωής μέρος του ένδοξου παρελθόντος της πόλης είναι και ο θρυλικός κοσμοπολιτισμός του Άμστερνταμ. Με έναν πληθυσμό που αποτελείται από 175 εθνικότητες, το Άμστερνταμ παραμένει ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι και ένα διαρκώς ανανεώσιμο κέντρο της τέχνης, της μουσικής και του πολιτισμού, με μια ατέλειωτη σειρά από εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ. Εκτός από τα πασίγνωστα μουσεία τέχνης Rijks και Van Gogh, υπάρχουν μυριάδες λιγότερο γνωστοί χώροι με ιδιαίτερα θέματα όπως το Μουσείο Τουλίπας, το Μουσείο Πιανίστα και το πιο πρόσφατο Μουσείο με Τσάντες και Πορτοφόλια.

Νυχτερινή άποψη της πόλης του Άμστερνταμ, γέφυρα στο κανάλι, τυπικά ολλανδικά σπίτια και τα ποδήλαταΤα φεστιβάλ επίσης, ποικίλουν, αφιερωμένα σε οτιδήποτε, από πειραματικό θέατρο, μίνιμαλ μουσική ως και για τατουάζ. Στα τέλη του καλοκαιριού τα φημισμένα κανάλια γίνονται η σκηνή για μια σειρά από συναυλίες μουσικής δωματίου. Το Revelry βρίσκεται στο αποκορύφωμά του την Ημέρα του Βασιλιά (πρώην Ημέρα της Βασίλισσας), ένα πάρτι γενεθλίων για τον Βασιλιά Willem Alexander που πραγματοποιείται γύρω στις 27 Απριλίου. Αυτό το διάστημα η πόλη ντύνεται στο εθνικό της χρώμα το πορτοκαλί, τα κανάλια ξεχειλίζουν με βάρκες – πλωτά πάρτι και η πόλη γίνεται μια τεράστια υπαίθρια αγορά.

Όμως οι αληθινές χαρές της πόλης βρίσκονται σε χαμηλότερους τόνους. Ένα ψυχρό βράδυ επισκεφτείτε ένα “καφέ καφέ” (bruin café, το όνομα προέρχεται από το εσωτερικό που είναι καφέ λόγω της ξύλινης επένδυσης και τα λεκιασμένα από την κάπνα ταβάνια) και βιώστε το μοναδικό μείγμα ευθυμίας και ζεστασιάς, της λεγόμενης ολλανδικής “gezelligheid”. Την ημέρα οι κάτοικοι του Άμστερνταμ ξεχύνονται στα μπαλκόνια των καφέ και στήνουν υπαίθρια μπάρμπεκιου στα πάρκα. Και ενώ τα αυτοκίνητα καταστρέφουν συνήθως τα αστικά τοπία των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, τα πολυάριθμα ποδήλατα έρχονται να ενισχύσουν την ομορφιά του Άμστερνταμ. Εισέλθετε σε έναν εναλλακτικό κόσμο όπου κυριαρχούν τα μη-μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, κάθε γέφυρα και λεωφόρος διαθέτει λωρίδα ποδηλάτων.

Μεγάλο μέρος της γοητείας της πόλης βρίσκεται στην πυκνότητα του, ορισμένοι θεωρούν το Άμστερνταμ ένα μεγάλο χωριό. Οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν τις εξερευνήσεις τους στο ιστορικό κέντρο και στη διπλανή περιοχή των μουσείων, αλλά είναι εύκολο να πάτε πιο μακριά και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ακριβώς ανατολικά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στέκεται η παλιά ζώνη Eastern Docklands ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της καινοτόμου αρχιτεκτονικής επαναχρησιμοποίησης. Περαιτέρω ανατολικά είναι η καταπράσινη περιοχή του De Plantage με βοτανικούς κήπους, ζωολογικό κήπο και αρχοντικές λεωφόρους. Το Jordaan, ακριβώς δυτικά της ιστορικής ζώνης των καναλιών De Pijp, νότια του κέντρου, είναι οι κατοικίες της πρώην εργατικής τάξης με στενά δρομάκια και κανάλια, τώρα μεταμορφωμένο με δρόμους για περίπατο, καφετέριες, καταστήματα και υπαίθριες αγορές. Επίσης μπορείτε να ανεβείτε στο δωρεάν φέρι που διασχίζει τον ποταμό IJ για να φτάσετε στο Noord, μέρος του Άμστερνταμ με αγροτικό χαρακτήρα, που πρόσφατα “επανακαλύφθηκε” λόγω των εκκεντρικών εστιατόριων και της νυχτερινής ζωής του. Υπάρχουν και οι παράνομες συγκινήσεις για όσους τις απαιτούν.