Η Ολλανδική κουζίνα δεν είναι γνωστή όπως η γαλλική ή η κινέζικη, αλλά σίγουρα έχει κάποιες γαστρονομικές απολαύσεις. Το Ολλανδικό φαγητό είναι απλό, χορταστικό, με κύρια υλικά το κρέας και τις πατάτες. Κάποια αγαπημένα είναι: erwtensoep – μπιζελόσουπα με ζαμπόν και καπνιστό λουκάνικο, stamppot – πουρές πατάτας με λαχανικά, σερβίρεται με κρέας και σάλτσα και suddervlees – σιγοβρασμένο κοκκινιστό κρέας. τα ψάρια και τα θαλασσινά κατέχουν επίσης σημαντική θέση στην ολλανδική κουζίνα, ειδικά τα σκουμπρί, χέλι, μύδια και οι γαρίδες. Οι Ολλανδοί επίσης αγαπούν τις Friet τους – πατάτες τηγανιτές. Ακόμη και πολυτελή εστιατόρια σερβίρουν σαν συνοδευτικό Friet και μαγιονέζα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τουλάχιστον μία από τις πολλές ολλανδικές σπεσιαλιτέ που προσφέρονται στο Άμστερνταμ!
Τα Poffertjes είναι μικρές, αφράτες τηγανίτες με μαγιά και αλεύρι φαγόπυρου. Αυτές οι νόστιμες λιχουδιές παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τηγάνι με πολλές εγκοπές στο κάτω μέρος για να κρατάνε το μείγμα και να γίνονται τέλεια διογκωμένες μικρές τηγανίτες. Poffertjes συνήθως τρώγονται με άχνη ζάχαρη και βούτυρο. Παραδοσιακά καταναλώνονται το φθινόπωρο και το χειμώνα, περίπτερα που πωλούν τα νόστιμα σνακ βρίσκονται σε υπαίθριες αγορές και σε πολλές γωνιές του δρόμου. Συνήθως σερβίρονται σε μικρό πιάτο χαρτί με ένα μικρό πιρούνι.
Οι τηγανίτες τρώγονται ενίοτε και με άλλες γαρνιτούρεςs, όπως stroop (σιρόπι), slagroom (σαντιγί) ή aardbeien (φράουλες).
Τα Bitterballen είναι τηγανητά σνακ και υπάρχουν σε όλες τις καφετέριες και τα μπαρ στην Ολλανδία. Οι κροκέτες έχουν τραγανή επικάλυψη τριμμένης φρυγανιάς και εσωτερικά ένα κολλώδες μείγμα από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, ζωμό κρέατος, αλεύρι, βούτυρο, βότανα και μπαχαρικά. Συνήθως σερβίρεται με μουστάρδα. Τα bitterballen είναι το τέλειο συνοδευτικό για μπύρες. Αλλά να είστε προσεκτικοί όταν δαγκώσετε την τραγανή κρούστα, η γέμιση είναι καυτή.
Μπορείτε να δοκιμάσετε bitterballen σχεδόν σε κάθε bruincafe στο Άμστερνταμ, τα πιο φημισμένα είναι αυτά του Grandcafé Luxembourg.
Stroopwafels
Νόστιμο μαστιχωτό μπισκότο, το stroopwafel (βάφλα με σιρόπι) κατάγεται από την πόλη Gouda κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και μέχρι το 1870 τα stroopwafels υπήρχαν μόνο στη Γκούντα. Αυτό το γλυκό σνακ είναι μία μπισκοτοβάφλα η οποία παρασκευάζεται από δύο λεπτές στρώσεις ζύμης με γέμιση από σιρόπι. Μπορούν να αγοραστούν σε συσκευασίες σε σχεδόν κάθε μπακάλικο και φούρνο στην Ολλανδία, καθώς και φρέσκα σε σταντ στο δρόμο. Στο Άμστερνταμ μπορείτε να βρείτε φρέσκα stoopwafels στο Albert Cuypmarkt.
Τα Olliebollen είναι μια Ολλανδική απόλαυση που παραδοσιακά τρώγεται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και σε φεστιβάλ και αγορές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Οι τηγανιτές μπάλες ζύμης είναι παρόμοια σε γεύση και υφή με ένα ντόνατ κέικ, συχνά με την προσθήκη σταφίδας στη ζύμη. Τα Oliebollen συνήθως σερβίρονται ζεστά με ζάχαρη άχνη. Δοκιμάστε τα oliebollen από ένα σταντ στο δρόμο το χειμώνα.
Ο koffie verkeerd είναι η ολλανδική εκδοχή ενός latte caffè ή café au lait. Πρόκειται για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ με πολύ ζεστό γάλα, αλλά συνήθως σερβίρεται ως ένα espresso με πολύ γάλα και λίγο αφρόγαλο. Το Koffie verkeerd σημαίνει «λάθος καφές» γιατί η δόση του γάλακτος είναι όση του καφέ.
Ένα πολύ παραδοσιακό φαγητό είναι η Hollandse nieuwe haring. Η ωμή ρέγγα συνήθως σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και μπορεί να καταναλωθεί με ή χωρίς ψωμί. Η Ρέγγα πρέπει να ονομάζεται Hollandse nieuwe μόνο εάν αλιευθεί μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Τα ψάρια θα πρέπει επίσης να παρασκευαστούν σύμφωνα με την Ολλανδική παράδοση, όπου αφαιρολυνται τα εντόσθια του φρέσκου ψαριού επί του αλιευτικού σκάφους, αφήνοντας όμως το πάγκρεας. Η Ολλανδική ρέγγα παραδοσιακά καταναλώνεται ολόκληρη κρατώντας το ψάρι από την ουρά. Αν αυτό δεν σας φαίνεται ελκυστικό, μπορείτε να την φάτε σε μικρές μπουκιές ή σε ένα σάντουιτς που ονομάζεται Broodje Haring. Μπορείτε να βρείτε την Hollandse nieuwe haring σε σταντ στο δρόμο και σε εστιατόρια σε όλο το Άμστερνταμ. Απλά αναζητήστε την Ολλανδική σημαία.
Παραδοσιακά σερβίρεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το stamppot είναι η επιτομή της Ολλανδικής κουζίνας. Πλούσιο, θρεπτικό και νόστιμο. Βαρύ πιάτο που αποτελείται από πουρέ πατάτας αναμειγμένος με λαχανικά όπως λάχανο και καρότα και παραδοσιακά σερβίρεται με rookworst (καπνιστό λουκάνικο). Για να το φάτε όπως το τρώνε οι Ολλανδοί σκάψτε μια λακκούβα στη μέση για την σάλτσα. Το Stamppot boerenkool (με λάχανο) είναι η πιο δημοφιλής έκδοση αυτού του χορταστικού πιάτου. Άλλοι τύποι stamppot είναι stamppot rauwe andijvie (με ωμό αντίδι), hutspot (με κρεμμύδια και καρότα) και zuurkool (με λάχανο τουρσί). Στο Άμστερνταμ θα το βρείτε στην αλυσίδα Ijscuypje, η οποία το καλοκαίρι πουλάει παγωτά και τον χειμώνα γίνεται stamppot καφέ (που ονομάζεται Stamppotje). Επίσης η αλυσίδα παντοπωλείων Albert Heijn έχει μαγειρεμένες εκδόσεις που μπορείτε να ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων.
Γευστική αλλά αμφισβητήσιμη ως Ολλανδική συνεισφορά στη μαγειρική είναι οι patat η ολλανδική λέξη για τσιπ ή τηγανιτές πατάτες. Αυτές οι χοντρές και τραγανές πατάτες, λέγεται ότι έχουν εφευρεθεί στο βόρειο τμήμα του Βελγίου, και ως εκ τούτου συχνά αποκαλούνται Vlaamse Friet. Οι Ολλανδοί απολαμβάνουν τις patat τους με μαγιονέζα, αλλά και με ένα συνδυασμό από μοναδικά υλικά. Δοκιμάστε patatje oorlog (πόλεμος), ένα συνονθύλευμα από σάλτσα φιστίκι, μαγιονέζα και κρεμμύδια.
Το snert είναι νόστιμη Ολλανδική έκδοση σούπας με μπιζέλια. Άλλες κουζίνες όπως η Βρετανική και η Γερμανική έχουν επίσης σούπα με μπιζέλι, αλλά το παραδοσιακό Ολλανδικό πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό. Αυτή η σούπα περιέχει συνήθως φάβα, χοιρινό, πράσα, σέλινο και καπνιστό λουκάνικο. Μερικοί προσθέτουν πατάτες, κρεμμύδια και καρότα, αλλά αυτά δεν αποτελούν μέρος της παραδοσιακής συνταγής. Παραδοσιακά το snert σερβίρεται με ψωμί σίκαλης και μπέικον. Είναι ένα τυπικό χειμωνιάτικο πιάτο.
Το Rookworst είναι ένα λουκάνικο φτιαγμένο από κιμά με μπαχαρικά και αλάτι και συχνά σερβίρεται με πιάτα όπως stamppot. Αρχικά, το περίβλημα ήταν από φυσικές μεμβράνες του εντέρου, αλλά σήμερα συνήθως χρησιμοποιείται βόειο κολλαγόνο. Σήμερα, το λουκάνικο είναι σπάνια καπνιστό, παράγεται σε εργοστάσια όπου χρησιμοποιείται γεύση καπνιστού. Αλλά το αυθεντικό rookworst γίνεται σε χώρους καπνίσματος με φρέσκα ροκανίδια. Τα Rookworst είναι ευρέως διαθέσιμα σε πολλά σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία.
Metworst είναι ένα καρυκευμένο λουκάνικο που γίνεται από κομμάτια χοιρινού κρέατος και λαρδί, που παραδοσιακά έρχεται από τις βόρειες επαρχίες της Ολλανδίας (Friesland, Groningen, Ντρέντε). Στο παρελθόν, το metworst γινόταν από υπολείμματα κρέατος και ως εκ τούτου ήταν γνωστό ως τροφή των φτωχών. Το Groninger metworst είναι η πιο δυνατή έκδοση και περιέχει πολλά γαρύφαλλα (τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στην ολλανδική κουζίνα λόγω της Ινδονησιακής επιρροής). Παραδοσιακά, σερβιρόταν με stamppot, αλλά σήμερα είναι δημοφιλής ως κοκτέιλ σνακ.
Το Drop είναι η ολλανδική λέξη για τη γλυκόριζα, και οι Ολλανδοί αγαπάνε πραγματικά αυτό το σκουρόχρωμο καραμελένιο σνακ. Με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση της γλυκόριζας στον κόσμο, κάθε άτομο στην Ολλανδία τρώει περισσότερο 2 κιλά ετησίως κατά μέσο όρο. Μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες drop σχεδόν σε κάθε κατάστημα από το Albert Heijn ως στην Hema, καθώς και το πανταχού παρών κατάστημα καραμελών Jamin. Υπάρχει ένα άρωμα ή τύπος drop για όλα τα γούστα, γλυκό ή αλμυρό, σκληρό ή μαλακό. Τα Drop έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη από μικρές Groente Erwten (μέγεθος αρακά) σε μεγάλο Muntdrop λαστιχωτά νομίσματα.