Άμστερνταμ

Μετακινήσεις

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσετε το Άμστερνταμ είναι είτε με ποδήλατο είτε χρησιμοποιώντας τα εκτεταμένα δίκτυα τραμ, μετρό, λεωφορείων και πλοίων, όλα υπό τον έλεγχο της GVB (www.gvb.nl), η οποία έχει γραφείο πληροφοριών στο Centraal Station (Κεντρικός Σταθμός). Μπορείτε να σχεδιάσετε τις διαδρομές σας στο www.journeyplanner.9292.nl. Τα τραμ είναι ένα πολύ καλό μέσο στο Άμστερνταμ, με δρομολόγια από το κέντρο προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ημερήσιες ή πολυήμερες κάρτες που σας επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου. Αυτές μπορούν να αγοραστούν στα σημεία πώλησης εισιτηρίων GVB ή τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατό να αγοράσετε μια ωριαία κάρτα όταν επιβιβαστείτε στο λεωφορείο ή στο τραμ.

Ταξί:

Αντί να κάνετε σήμα για ταξί στο δρόμο, είναι προτιμότερο να το καλέσετε τηλεφωνικά (τηλ: 020 777 7777) ή να επιλέξετε μία επίσημη πιάτσα ταξί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, Waterlooplein και των Museumplein και Nieuwmarkt. Τα ταξί έχουν ταξίμετρο και έχουν κατ ‘αποκοπή συντελεστές. Συνηθίζεται το πουρμπουάρ των ένα ή δύο ευρώ. Επίσης διαθέσιμα είναι τα ταξί ποδήλατα (τηλ: 06 2422 7753).

Οδήγηση:

Η οδήγηση στο Άμστερνταμ δεν συνιστάται, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να προσέχουν τους ποδηλάτες και το τραμ, ενώ οι κανονισμοί στάθμευσης είναι αυστηροί. Είναι πιο λογικό να παρκάρετε σε ένα P + R (park and ride), χώρο στάθμευσης και να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο, το τραμ και το μετρό στο κέντρο της πόλης. Σημεία P + R (park and ride) μπορούν να βρεθούν στο www.parkeerlijn.nl/pr/amsterdam. Για στάθμευση στο δρόμο, τα σημεία αναγνωρίζονται από ένα μπλε σημάδι με το γράμμα «P» και οι επιβαρύνσεις χωρίζονται σε τρεις ζώνες. Οι αμοιβές είναι κατά ζώνη, με τις υψηλότερες επιβαρύνσεις στο κέντρο της πόλης. Τα παρκόμετρα δέχονται κέρματα.

Ενοικίαση Αυτοκινήτου:

Οι συνθήκες διαφέρουν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οδηγός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 και να είναι κάτοχος έγκυρης εθνικής άδειας για ένα χρόνο για να νοικιάσει αυτοκίνητο. Ελέγξτε ότι οι τιμές περιλαμβάνουν την ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη που απαιτείται στο Άμστερνταμ. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με καταστήματα στο κέντρο της πόλης περιλαμβάνουν τιςAvis (τηλ: 020 683 6061, www.avis.com) και Sixt (τηλ: 020 624 2955, www.sixt.com).

Ενοικίαση Ποδηλάτου:

Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα από το Bike City (τηλ: 020 626 3721, www.bikecity.nl) στην Bloemgracht 68-70 και το MacBike (τηλ: 020 624 8391, www.macbike.nl) στην Stationsplein 5. Κατάθεση ή πιστωτική κάρτα συνήθως απαιτείται, μαζί με μια πρόσθετη μορφή αναγνώρισης. Τα ποδήλατα πρέπει πάντα να κλειδώνονται για ασφάλεια.