Ντελφτ

Ντελφτ , H Πόλη των Πριγκίπων

View of Delft from the cathedral Tower-1400Το Ντελφτ Από τις Πιο όμορφες πόλεις της Ολλανδίας, βρίσκεται δυτικά της χώρας και αποτελεί μια μεσαίου μεγέθους πόλη.
Όμορφη, ήσυχη και με λίγους επισκέπτες.

Η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, τα κανάλια και το πλήθος των ποδήλατων δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που αρκετά γρήγορα αναγκάζει τον κάθε επισκέπτη να μπει στο ρυθμό της.

Typical Dutch souvenir of two angels in Delft Blue at a souvenir shop in Delft,Netherlands-1400Το Ντελφτ είναι επίσης γνωστό για τα παγκοσμίου φήμης μπλε και άσπρο κεραμικά. Ένας εξαιρετικός προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή ή ακόμα σαν βάση για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή.

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τις πολύβουες περιοχές του Άμστερνταμ το Ντελφτ αποτελεί μια όμορφη εναλλακτική λύση, προσφέροντας μια εξίσου ενδιαφέρουσα εικόνα για τον πολιτιστικό πλούτο της παλιάς “Ολλανδίας”, σε μια πολύ πιο μικρή κλίμακα.

Ιστορία

Η πόλη του Ντελφτ υπάρχει για πάνω από 750 έτη.
Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «delven» που σημαίνει ψάχνω ή σκάβω. Το Ντελφτ επεκτάθηκε γύρω από το παλαιότερο κανάλι του «The Old delft»

Το 1246 το Ντελφτ απέκτησε δικαιώματα πόλης, που χορηγήθηκαν από τον Ολλανδό Δούκα Γουλιέλμου Β.
Η πόλη πλέον του Ντελφτ μεγάλωσε και ευημερούσε καθώς και νέες γειτονιές προστίθεντο στην πόλη.
Το 1355 έφθασε στο μέγεθος που παράμεινε μέχρι το 1900.

View of the Eastern Gate (Oostpoort) in Delft-1400Το 1536 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε 2.300 σπίτια. Η πιο πιθανή αιτία ήταν κεραυνός που χτύπησε τον πύργο της Νέας Εκκλησίας.
Περίπου 100 χρόνια αργότερα, το 1654, μια έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, μια αποθήκη με 36 000 κιλά πυρίτιδα ανατινάχθηκε.
Μια νέα αποθήκη (Kruithuis) χτίστηκε αργότερα, έξω από την περίμετρο της πόλης.
Nieuwe Kerk
Το Ντελφτ αποτελούσε κέντρο τεχνών και επιστήμων.
Με την ίδρυση του VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) (Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών) το 1602, το Ντελφτ έγινε επίσης και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Η VOC μέσα σε ένα χρόνο έγινε η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία στον κόσμο, με ένα τεράστιο στόλο και γραφεία σε όλη την Ασία.
Ένα από τα ολλανδικά γραφεία ήταν στο Ντελφτ.

Το 1842, ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία Πολιτικών Μηχανικών (Koninklijke Academie ter opleiding van Burgerlijke INGENIEURS). Σήμερα γνωστή ως Delft University of Technology (TU Delft), επίσης σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της πόλης του Ντελφτ. Στο TU Delft σπουδάζουν 17.000 φοιτητές

Πως θα πάτε

Με αεροπλάνο

Αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ είναι 45 λεπτά με το τρένο. Για Ντελφτ, θα πρέπει να αλλάξετε στο σταθμό Leiden Centraal Για μια διαδρομή χωρίς επιστροφή με το τρένο, το κόστος είναι περίπου 9,50€(τιμή 2015).

To Ντελφτ διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς: σταθμός Delft (κοντά στο κέντρο της πόλης και πιο κοντά στο πανεπιστήμιο) και ο σταθμός Ντελφτ Zuid (στη νότια περιοχή του Ντελφτ). (Απευθείας) σιδηροδρομικές συνδέσεις τρέχει από:

Από το 2010 μέχρι το 2015, θα διενεργούνται οικοδομικές εργασίες μιας νέας σήραγγας τρένου που θα πέρνα μέσα από το Ντελφτ. Το μεγάλο αυτό έργο, επηρεάζει σημαντικά τη ροή της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην πόλη. Εξαιτίας αυτού ο σταθμός των λεωφορείων και των ταξί βρίσκονται πλέον στο πίσω μέρος του σταθμού του τρένου.

Απολαύστε την πόλη

Με τα πόδια

Το κέντρο της πόλης είναι αρκετά μικρό για να το περπατήσει κανείς, από την μία άκρη στην άλλη χρειάζεται περίπου δέκα λεπτά.
Οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι πεζόδρομοι.
Αλλά προσοχή: τα ταξί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους. Μεγαλύτερη προσοχή τη νύχτα που οδηγούν με μεγάλες ταχύτητες.
Όταν κυκλοφορείτε με τα πόδια μέσα στην πόλη βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει χώρο για την κυκλοφορία των ποδήλατων.

Με ποδήλατο

Η Ολλανδία είναι μια ιδανική χώρα για ποδηλασία, η γη είναι επίπεδη, ποδηλατόδρομοι υπάρχουν παντού. Η ποδηλασία στην Ολλανδία δεν είναι μόνο χρήσιμη για την καθημερινή μετακίνηση, αλλά θεωρείται και μια εξαιρετική δραστηριότητα αναψυχής.

Στο σταθμό του τρένου στο Ντελφτ μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα. Για να νοικιάσετε ένα ποδήλατο θα χρειαστείτε την ταυτότητά σας και μια εγγύηση (50€ για ένα απλό ποδήλατο ή 145 € για ένα tandem).
Το μίσθωμα για ένα κανονικό ποδήλατο είναι περίπου 7.50€ ανά ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής κάλυψης για την κλοπή).
Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο με ταχύτητες ή ένα με ηλεκτρική βοήθεια.

Τι να δείτε

Πτωχοκομεία (hofjes)

  • Hofje van Gratie, στην οδό Van der Mastenstraat 26-38 ήταν ένα Πτωχοκομείο για τις ανύπαντρες γυναίκες, που ιδρύθηκε το 1575 από τον Pieter Sasbout. Αρχικά βρισκόταν στην Korte Geer, αλλά, με την επέκταση του οπλοστάσιου, μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.
  • Hofje van Pauw, στην οδό Paardenmarkt 54-62. Το Πτωχοκομείο αυτό χτίστηκε το 1707, όπως αναφέρεται στη διαθήκη της Ελισάβετ Πάου.
  • Klaeuwshofje, Oranje Plantage 58 – 77. Αυτό Hofje ήταν γραφτό για τους ανύπαντρους ή χήρες Καθολική γυναίκες. Ιδρύθηκε το 1605 από τον Dirck και Elizabeth Uyttenhage.

The facade of Delft Town Hall, the Netherlands-1400Το Δημαρχείο της πόλης (Δημαρχείο), στην οδό Markt 78. Μετά από την πυρκαγιά του 1618, μόνο ο πύργος δεν καταστράφηκε, Ο Hendrick de Keyser έκτισε ξανα το δημαρχείο.

«Hugo de Groot (Hugo Grotius), Markt(Αγόρα Ούγκο Γκρότιους). Στη αγορά αυτή θα βρείτε το άγαλμα του Ούγκο Γκρότιους, το όνομα Grotius είναι η λατινική εκδοχή του ολλανδικού ονόματος Hugo de Groot. Ο Ούγκο Γκρότιους ήταν ένας νομικός της Ολλανδικής Δημοκρατίας. Ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Vleeshal στην οδό Voldersgracht 1. Κατασκευάσθηκε το 1650. Είναι ένα από τα λίγα Ολλανδικά νεοκλασικά κτήρια στο Ντελφτ. Αρχικά αποτελούσε την αγορά κρέατος, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε αγορά για σιτάρι.
Σήμερα αποτελεί στέκι της νεολαίας. Οπού μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μικρό γεύμα αρκετά οικονομικά (περίπου 4€).

Visbank, Cameretten. Το συγκεκριμένο Ψαροπολείο, είναι ένα από τα παλαιότερα καταστήματα στον κόσμο. Εκεί μπορείτε να δοκιμάστε την παραδοσιακή ολλανδική ρέγγα καθώς και διάφορα άλλα παραδοσιακά ψαρικά. Το παλαιοπωλείο απέναντι από το Visbank είναι ίσως το πιο φωτογραφημένο κτίριο στο Ντελφτ. Αξίζει να σταθεί κανείς στο φράχτη ο οποίος απεικονίζει το ηλιακό μας σύστημα.

Voc-Huis (Παράρτημα της ολλανδική επιχείρηση της ανατολικής Ινδίας), Oude Delft 39. Aαποτελείται από 6 Παραρτήματα. Ένα από αυτά βρίσκεται στο Ντελφτ.

Oostpoort (Ανατολική Πύλη), Oostpoort 1. Η ανατολική πύλη της πόλης, που χτίστηκε γύρω στο 1400 είναι η μόνη που διατηρήθηκε από τις τέσσερις αρχικά πύλες της πόλης του Ντελφτ. Αποτελείτε από ένα Μικρό γραφικό κτήριο. Το κτήριο αυτό δεν είναι όμως το κτήριο που απεικονίζεται στο διάσημο πίνακα του Βερμέερ (είναι η Νότια Πύλη), όπως πολλοί τουρίστες λανθασμένα πιστεύουν.

Beestenmarkt, Μόλις 2 λεπτά από την κεντρική πλατεία θα βρείτε το Beestenmarkt. Στη πλατεία αυτή θα βρείτε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, όλα με τραπεζάκια έξω. Το μέρος είναι αρκετά πολυσύχναστο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Πολλές παμπ έχουν θερμάστρες για να κρατούν ζεστούς τους επισκέπτες και μετά τη δύση του ηλίου.

About the Author