Λονδίνο Μετακινήσεις

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Λονδίνο ΜετακινήσειςΟι “Μεταφορές Λονδίνου” (Transport for London τηλ: 0843 222 1234, www.tfl.gov.uk) ελέγχουν το δίκτυο των λεωφορείων του Λονδίνου και παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με όλες τις μορφές μεταφορών στο Λονδίνο.

Λονδίνο Μετακινήσεις ΜετρόΤο μετρό του Λονδίνου (τηλ: 0845 330 9880, www.tfl.gov.uk/tube), γνωστό ως «Tube», είναι το παλαιότερο και το πιο εκτεταμένο υπόγειο σύστημα στον κόσμο. Το δίκτυο των 12 γραμμών χωρίζεται σε έξι ζώνες, καθορίζοντας την τιμή των εισιτηρίων. Μια προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα Oyster είναι ο φθηνότερος τρόπος για να ταξιδέψετε γύρω από το Λονδίνο, απευθυνθείτε σε ένα σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου για λεπτομέρειες. Σε περίπου 130 σταθμούς του μετρό του Λονδίνου υπάρχει Wi-Fi πρόσβαση στο internet με προπληρωμένη υπηρεσία (//my.virginmedia.com/wifi/using-virgin-media-wifi.html).

Λονδίνο Μετακινήσεις ΛεωφορείωνΌλες οι διαδρομές των λεωφορείων του Λονδίνου κοστίζουν το ίδιο. Σε πολλές διαδρομές, τα εισιτήρια πρέπει να αγοραστούν πριν την επιβίβαση, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα δελτίο με έξι εισιτήρια ή μία προπληρωμένη κάρτα Oyster εκ των προτέρων από πρακτορεία εφημερίδων και τους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου εξασφαλίζοντας μειωμένες τιμές. Υπάρχει επίσης το ημερήσιο πάσο για λεωφορεία. Επιπλέον επιλογή είναι η ημερήσια ή τριήμερη κάρτα διαδρομών (travelcard) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λεωφορεία και στο μετρό του Λονδίνου, και οι κάτοχοι λαμβάνουν εκπτώσεις στις υπηρεσίες μεταφοράς στον ποταμό.
Η Thames Clippers (www.thamesclippers.com) προσφέρει μετακινήσεις στον ποταμό με φέρι, με διαδρομές μεταξύ Savoy Pier (κεντρικό στο Embankment) και Royal Arsenal Woolwich Pier, με στάσεις συμπεριλαμβανομένων τις προβλήτες Canary Wharf Pier, Greenwich Pier και το London Bridge City Pier. Επίσης υπάρχει και ταχύπλοο σκάφος με διαδρομή από το Λιμάνι του Τσέλσι προς τα δυτικά μέχρι το Blackfriars.

Ένα νέο τελεφερίκ που περνάει πάνω από τον Τάμεση άνοιξε το καλοκαίρι του 2012, συνδέοντας τη χερσόνησο Greenwich στα νότια με τα Royal Docks στα ανατολικά. Συνδέει το O2 με το ExCel Centre, η διαδρομή διαρκεί μόλις πέντε λεπτά. Κάθε τελεφερίκ μπορεί να μεταφέρει 10 επιβάτες, με 34 συνολικά τελεφερίκ. Το τελεφερίκ λειτουργεί καθημερινά.

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος Crossrail είναι υπό κατασκευή, και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2018. Αυτή η σιδηροδρομική σύνδεση θα τρέχει ανατολικά προς τα δυτικά κάτω από το κεντρικό Λονδίνο και υπόσχεται να προσφέρει ταχύτερες διαδρομές στην πόλη. Με την ολοκλήρωση, θα ξεκινήσει η κατασκευή μίας δεύτερης υπόγειας γραμμής, η γραμμή Chelsea-Hackney, η οποία θα εκτείνεται από νοτιοδυτικά προς βόρειο-ανατολικά του Λονδίνο.

Ταξί:

Λονδίνο Μετακινήσεις ΤαξίΜπορείτε να σταματήσετε τα “Μαύρα Ταξί” στο δρόμο ή να καλέσετε ταξί μέσω της Dial-a-Cab, τηλ: (020) 7426 3420) και της Radio Taxis, τηλ: (020) 7272 0272. Τα Minicabs πρέπει να καλούνται μόνο μέσω τηλεφώνου, αξιόπιστη εταιρεία θεωρείται η Addison Lee, τηλ: 0844 800 6677.

Οδήγηση:

Υπάρχει ημερήσια χρέωση για τα οχήματα που εισέρχονται στη ζώνη χρέωσης κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κεντρικό Λονδίνο από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 0700 και 1800. Πληροφορηθείτε στο www.cclondon.com.

Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης 24 ώρες το 24ωρο στα NCP γκαράζ (τηλ: 0845 050 7080, www.ncp.co.uk) και βρίσκονται γύρω από το Λονδίνο. Η στάθμευση στο κεντρικό Λονδίνο είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Ενοικίαση Αυτοκινήτου:

Μέσω των μεγάλων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων όπως Avis (τηλ: 0844 544 5566, www.avis.co.uk), Budget (τηλ.: 0844 5443 439, www.budget.co.uk) και Hertz (τηλ: 0870 599 6699, www.hertz. co.uk). Μία πιο οικονομική λύση θεωρείται η ενοικίαση μέσω internet όπως η easyCar (τηλ.: (020) 3059 5684, www.easycar.com).

Ενοικίαση Ποδηλάτου:

Λονδίνο Μετακινήσεις ΠοδήλατοΠοδήλατα δημόσιας χρήσης θα βρείτε σε πολλούς σταθμούς ποδηλάτων σε όλο το κεντρικό Λονδίνο. Τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα με κάρτα μέλους ή με πληρωμή με την χρήση. Για μία πιο οικονομική λύση εγγραφείτε στο www.tfl.gov.uk/barclayscyclehire. Για περιστασιακή χρήση ενοικιάστε online, μέσω τηλεφώνου ή στους ίδιους τους σταθμούς ποδηλάτων. Τα ποδήλατα δημόσιας χρήσης είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο και όλο το χρόνο, προσφέροντας έναν ξέγνοιαστη τρόπο για τους Λονδρέζους και τους τουρίστες να ταξιδέψουν και να απολαύσουν την πόλη.