Καφές στη Ρώμη


Un caffè, per favore !!!

Καφές στην ΙταλίαΕσπρέσο, λάτε ή καπουτσίνο, στην Ιταλία θα πιείτε τον καλύτερο καφέ της ζωή σας.
Οι Ιταλοί έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία, παράδοση και γνώση πάνω στον καφέ αντίστοιχη με τις πίτσες και επειδή κανένας άλλος λαός δεν ξέρει να απολαμβάνει τον καφέ του όπως ό Έλληνας, είναι σίγουρο ότι ο καφές της Ιταλίας θα σας μείνει αξέχαστος.
Οδηγίες χρήσης…

Καφές στην ΙταλίαΈχουμε όλοι μας συνηθίσει να παραγγέλνουμε τον καφέ μας με συγκεκριμένο τρόπο και όλοι οι σερβιτόροι μας καταλαβαίνουν όταν λέμε για παράδειγμα «έναν καπουτσίνο φρέντο μέτριο».
Αντίστοιχα και στην Ιταλία χρησιμοποιούν την δική τους κωδικοποίηση για την παραγγελία του καφέ οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε, έτσι ώστε να απολαύσουμε τον καφέ που θέλουμε αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις.

Βασικές αρχές…

  1. Καφές στη ΡώμηΌταν λέμε caffe στην Ιταλία εννοούμε τον εσπρέσο, τον απλό μονό εσπρέσο ή «εσπρεσάκι» όπως καθιερώθηκε να λέγεται πριν από μερικά χρόνια στα καφέ γύρω από τη πλατεία Κολωνακίου. Μπορούμε να πούμε και espresso με την ίδια ακριβώς σημασία.
  2. Ο Γαλλικός καφές στην Ιταλία είναι «Αμερικάνικος» και λέγεται caffe Americano.
  3. Δεν υπάρχει φραπές στην Ιταλία, άρα μην προσπαθείτε άδικα να μεταφράσετε στα Ιταλικά το «έναν φραπέ γλυκό με γάλα» και διαλέξτε ένα άλλο είδος καφέ (άλλο πλατεία Αριστοτέλους και άλλο piazza Navona).
  4. Καφές στη ΡώμηΚαπουτσίνο φρέντο και εσπρέσο φρέντο στην Ιταλία δεν υπάρχει τουλάχιστον όχι στην μορφή που τους ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα!!!Αν ζητήσεις φρέντο στην Ιταλία θα σου φέρουν έναν εσπρέσο ή καπουτσίνο με κρύα κρέμα σε κούπα και θα σου ρίξουν μέσα δύο παγάκια, ή θα έχουν στο ψυγείο έτοιμο παγωμένο καφέ και θα σου τον σερβίρουν.
  5. Ο μόνος καφές που μοιάζει με τον δικό μας φρέντο εσπρέσο είναι ο καφές σακεράτο (caffe shakerato) ο οποίος είναι εσπρέσο κτυπημένος με παγάκια και ζάχαρη στο μίξερ και σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι του μαρτίνι ή της σαμπάνιας. Η διαφορά με τον δικό μας φρέντο εσπρέσο είναι ότι τον σακεράτο οι Ιταλοί τον κτυπάνε πάρα πολύ ώρα στο μίξερ ώσπου να γίνει μία παχύρευστη κρέμα και πολλές φορές τον σερβίρουν με κάποιο σιρόπι ή παγωτό.
    Υπάρχει επίσης και ο καφές γρανίτα  που φτιάχνουν οι Ιταλοί το καλοκαίρι και τον σερβίρουν με σαντιγί ή με κρέμα, φανταστείτε έναν «λασπωμένο» κρύο πράμα όπου το πίνεις όπως πίνεις μία γρανίτα.


Ορολογία…

  • Καφές στη Ρώμη Caffè, (espresso) κλασικός μονός εσπρέσο (εσπρεσάκι)
  • Caffè Americano, καφές φίλτρου λίγο πιο δυνατός.
  • Caffè corretto, «σωστός καφές» καφές διορθωμένος με κονιάκ ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό.
  • Caffè doppio, διπλός εσπρέσο
  • Caffè freddo, εσπρέσσο με πάγο ή έτοιμος καφές που έχει κρυώσει στο ψυγείο ή εκτός.
  • Caffè Hag, εσπρέσο χωρίς καφεΐνη
  • Caffè latte, ζεστό γάλα με καφέ σερβίρεται σε μεγάλο ποτήρι για πρωινό
  • Caffè macchiato εσπρέσο «λερωμένος» με λίγες σταγόνες χτυπημένο γάλα
  • Caffè marocchino εσπρέσο με μία δόση ζεστό γάλα και σκόνη κακάο
  • Caffè stretto ή ristretto Εσπρέσο με λιγότερο νερό, ίδια ποσότητα καφέ με λιγότερο νερό.
  • Cappuccino, εσπρέσο με χτυπημένο γάλα, πίνεται το πρωί και ποτέ μετά το βραδινό φαγητό.
  • Granita di caffè, παγωμένος καφές γρανίτα σερβίρεται με σαντιγί ή κρέμα.
  • Scuro η λέξη «scuro» όπως καταλαβαίνετε σημαίνει σκούρος και στον Ιταλικό καφέ χρησιμοποιείται όταν παραγγέλνουμε καπουτσίνο με λιγότερο γάλα από τον κανονικό (cappuccino scuro) αλλά περισσότερο από τον μακιάτο «macchiato».
  • Lungo, σημαίνει μακρύς και είναι ο εσπρέσο με την ίδια δόση καφέ αλλά με περισσότερο νερό από τον κανονικό εσπρέσο.
  • Panna, σημαίνει κρέμα και μπορείτε να την προσθέσετε σε οποιονδήποτε καφέ παραγγείλετε (όχι μονο στον καπουτσίνο) απλά ζητώντας τον καφέ που θέλετε και στην συνέχεια λετε “con panna”
  • Zucchero, σημαίνει ζάχαρη (και ένας γνωστός Ιταλός τροβαδούρος)
  • Dietor, είναι η πιο γνωστή μάρκα υποκατάστατου ζάχαρης στην Ιταλία και έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται όταν θέλει να κάποιος να ζητήσει υποκατάστατο ζάχαρης, αν θέλετε να αποφύγετε την ζάχαρη ζητήστε Dietor.
  • Ζucchero di canna, καστανή ζάχαρη.


Οι συνδυασμοί των παραπάνω θα σας βοηθήσουν να παραγγείλετε τον σωστό καφέ, αν για παράδειγμα θέλετε να πιείτε έναν διπλό εσπρέσο με περισσότερο νερό, ελάχιστο χτυπημένο γάλα και καστανή ζάχαρη απλά μπορείτε να παραγγείλετε :

«Un caffe doppio lungo macchiato con zucchero di canna»…
«ουν καφε ντοπιο λουνγκο μακιατο κον τζουκερο ντι κανα»

…και καλή Τύχη !!!

About the Author