Γαλλικά παραδοσιακά πιάτα
το confit de canard είναι σπεσιαλιτέ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Είναι μπούτι πάπιας το οποίο έχει διατηρηθεί σε λίπος μέχρι την στιγμή που ψήνεται. Το λίπος στο οποίο έχει διατηρηθεί το κρέας, το έχει κάνει πολύ μαλακό και εύγευστο. Λιώνει στο στόμα στην κυριολεξία. Ψήνεται στο τηγάνι ή στο φούρνο χωρίς κάποια λιπαρή ουσία αφού το κρέας είναι ήδη λιπαρό από μόνο του. Σερβίρεται συνήθως με λίγη σαλάτα ή/και πατάτες.
Tο bœuf bourguignon είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Bourgogne, στην κεντρική Γαλλία. Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που στον τρόπο παρασκευής του θυμίζει το κοκκινιστό. Είναι κρέας βοδινό ψημένο για ώρες σε χαμηλή φωτιά με πατάτες και καρότα σε σάλτσα η οποία έχει ως βάση κόκκινο κρασί από την Bourgogne. Θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια με γαλλική κουζίνα, ειδικά τον χειμώνα.
Άλλο ένα πολύ νόστιμο πιάτο με βάση κρέας από μοσχάρι ψημένο με πατάτες και καρότα αλλά με λευκή σάλτσα που έχει ως βάση κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται συνήθως με ρύζι.
Κομμάτι από αρνάκι ψημένο στο φούρνο με μυρωδικά, το οποίο συνήθως σερβίρεται με πατάτες ή με μικρά πράσινα φασόλια.
πρόκειται για κιμά βοδινό ή χοιρινό, ψημένο στο φούρνο με αρωματικά και σερβιρισμένο με μια παχιά στρώση πουρέ με τυρί από πάνω.
Πρόκειται για ένα πολύ απλό αλλά πολύ αγαπημένο και ελαφρύ πιάτο: είναι μια μεγάλη φέτα μαύρου ψωμιού ψημένη στο φούρνο με μια φέτα ζαμπόν και μια φέτα κίτρινο τυρί. Το croque madame, είναι το ίδιο πιάτο αλλά με ένα αυγό μάτι επιπλέον από πάνω. Σερβίρεται με σαλάτα.
Αν και πρόκειται για ένα πιάτο βελγικής προέλευσης, θα το βρείτε σχεδόν παντού στο Παρίσι. Είναι μια χορταστική μερίδα αχνιστών μυδιών, σβησμένα με λευκό κρασί που σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες.
Αυτό το πιάτο είναι ένα μείγμα λαχανικών, ψημένα στο φούρνο με λίγη σάλτσα ντομάτας: κολοκύθι, μελιτζάνα, πατάτες, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανός…
Είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο πιάτο το οποίο όμως είναι πολύ γευστικό και ελαφρύ. Πρόκειται για ωμό βοδινό κιμά ο οποίος έχει αναμιχθεί με διάφορα καρυκεύματα για να του δοθεί γεύση. Σερβίρεται με έναν ωμό κρόκο αυγού από πάνω (αλλά μπορείτε να το ζητήσετε και άνευ), με λίγη σαλάτα και τηγανιτές πατάτες.