Το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Παρισιού, θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Με τις 16 γραμμές μετρό, τις 347 γραμμές λεωφορείων (εκ των οποίων οι 31 είναι νυχτερινές), τις 6 γραμμές τραμ και τις 5 γραμμές metro paris monmarte-1400προαστιακού, μπορείτε να φτάσετε σε κάθε σημείο της πόλης.

Ο φορέας διαχείρισης του δικτύου είναι κυρίως η RATP (www.ratp.fr) όμως κάποιες γραμμές του προαστιακού τις διαχειρίζεται η SNCF (www.sncf.com).

Μπορείτε να βρείτε την βέλτιστη διαδρομή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα (//www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/recherche-avancee).

Μπορείτε επίσης, να έχετε όλο το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Παρισιού στο χέρι σας, «κατεβάζοντας» στο smart phone σας την application της RATP όπου έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε κατά τις μετακινήσεις σας (νέα για κίνηση στους δρόμους, κλειστούς δρόμους, χάρτες, διαδρομές γραμμών λεωφορείων, προτεινόμενες διαδρομές…).

Arc de Triumph Paris 1-1400Η τιμή του εισιτηρίου είναι ενιαία για τις μετακινήσεις εντός των τοίχων της πόλης. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις σας, στα ταμία του μετρό.

Το εισιτήριο κοστίζει 1,7 ευρώ*. Μπορείτε όμως να κάνετε οικονομία αγοράζοντας 10 εισιτήρια που θα σας κοστίσουν 13,7 ευρώ*. Αν αγοράσετε το εισιτήριό σας από οδηγό λεωφορείου, το κόστος θα είναι στα 2 ευρώ*. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα να αγοράσετε 10 εισιτήρια από οδηγό λεωφορείου, γι’ αυτό φροντίστε να είσαστε εφοδιασμένοι πριν πάρετε λεωφορείο.

Το εισιτήριο διαρκεί δυο ώρες, αρκεί να μην έχετε βγει από το δίκτυο του μετρό. Αν θέλετε να πάρετε λεωφορείο αφού πρώτα έχετε χρησιμοποιήσει το μετρό, θα χρειαστείτε καινούργιο εισιτήριο.

Το μετρό λειτουργεί όλες τις μέρες με την ίδια συχνότητα, ακόμα και τις αργίες. Ξεκινάει περίπου στις 6 το πρωί και σταματάει γύρω στις 12:30 τη νύχτα. Παρασκευή και Σάββατο, η λειτουργία σταματάει γύρω στις 2 το πρωί. Τις ημέρες απεργιών, η κυκλοφορία είναι μειωμένη, αλλά τα μέσα λειτουργούν.

Πάσο “Paris visite”
Το πάσο “Paris visite” ισχύει για 1, 2, 3 ή 5 συνεχόμενες μέρες για τις ζώνες 1 έως 3 ή 1 έως 6. (Το πάσο για τις 6 ζώνες περιλαμβάνει μετακινήσεις στα αεροδρόμια Charles de Gaulle, Orly και στο πάρκο Disneyland).Το πάσο δίνεται με μία ονομαστική κάρτα. Μπορείτε να το αγοράσετε και να αναγράψετε την ημερομηνία από την οποία θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Η χρήση αρχίζει να μετράει από την στιγμή που θα το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά και όχι από την στιγμή που το αγοράζετε (τιμή: 12 ευρώ*).

Πάσο Navigo
Το πάσο Navigo είναι εβδομαδιαίο ή μηνιαίο,
για τις ζώνες 1 και 2, 1 έως 3, 1 έως 4, 1 έως 5 ή 1 έως 6. Πρόκειται για μια ονομαστική κάρτα η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία σας.

Εβδομαδιαίο πάσο
ισχύει μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μπορείτε να το αγοράσετε μέχρι και την Τετάρτη για χρήση την τρέχουσα εβδομάδα και από Παρασκευή για χρήση για την επόμενη εβδομάδα (τιμή: 20,4 ευρώ*).
Μηνιαίο πάσο: ισχύει για έναν ημερολογιακό μήνα. Μπορείτε να το αγοράσετε από τις 20 του προηγούμενου μήνα και μέχρι τις 19 για τον τρέχον μήνα (τιμή: 67,1 ευρώ*).

Ταξί:
Μπορείτε να βρείτε ταξί στο δρόμο και να το σταματήσετε, μπορείτε επίσης να βρείτε σε σταθμό ταξί («πιάτσα ταξί») οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε τα σημεία όπου βρίσκονται οι σταθμοί ταξί

Σε κάθε σταθμό ταξί υπάρχει ένα τηλέφωνο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: καλείτε το 01 45 30 30 30. Με αυτό το σύστημα παραγγέλνετε ένα ταξί που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου βρίσκεστε.

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που μπορείτε επίσης να καλέσετε για να ζητήσετε ένα ταξί να έρθει αμέσως ή να κλείσετε ραντεβού για όποια ώρα θέλετε:
Alpha taxis: 01 45 85 85 85
Taxis G7: 01 47 39 47 39

Οδήγηση:
Στο Παρίσι θα βρείτε όλες τις μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να κάνετε σύγκριση τιμών //www.locationdevoiture.fr/

Ποδήλατο:
bike paris-1400Τα Velib’ είναι τα ποδήλατα του δήμου του Παρισιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις μετακινήσεις σας. Για ημερήσια χρήση το κόστος είναι 1,7 ευρώ* ενώ για εβδομαδιαία χρήση το κόστος είναι 8 ευρώ*. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο στους ειδικά διαρρυθμισμένους σταθμούς ποδηλάτων που θα βρείτε σε πολλά σημεία της πόλης.
Για περισσότερες πληροφορίες: //en.velib.paris.fr

*Τιμές Μαρτίου 2014