Μπύρα στην Πράγα

Μπύρα στην Πράγα Αν ποτέ αναρωτηθείτε ποιος είναι ο εθνικός θησαυρός των Τσέχων, μην βιαστείτε να συμπεράνετε το προφανές, όπως την ιστορία, τη μουσική ή την αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζουν την Πράγα, την Πρωτεύουσα της Βοημίας.

Οι Τσέχοι σίγουρα θεωρούν ως εθνικό τους θησαυρό το “υγρό ψωμί”, όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να αποκαλούν την αγαπημένη τους… μπύρα!

Η μπύρα παρασκευάζεται, πωλείται και καταναλώνεται στα Τσέχικα εδάφη για περίπου 1.000 χρόνια. Η Pilsner, πράγματι, εφευρέθηκε εδώ!

Τσέχικες Μπύρες - UrquellΜια τέτοια πλούσια κληρονομιά απαιτεί από την τσεχική μπύρα να είναι καλή.
Τα στατιστικά όμως δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από καλή.

Ανά κάτοικο, οι Τσέχοι πίνουν περισσότερη μπύρα από κάθε έθνος στον κόσμο, την εκπληκτική ποσότητα των 157 λίτρων κάθε χρόνο.

Η Μπύρα στην Πράγα πωλείται και καταναλώνεται οπουδήποτε. Η μεγάλη επιτυχία της Τσέχικης Μπύρας θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στην πολύ χαμηλή τιμή της καθώς γενικά είναι φθηνότερη (ναι είναι φθηνότερη) και από το εμφιαλωμένο νερό!

Η τιμή της όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη της εξαιρετικής της ποιότητας, και αυτό την κάνει μοναδική.
Υπάρχουν παρά πολλά σημεία που μπορείτε να δοκιμάσετε τις καταπληκτικές Τσέχικες μπύρες σε αυτή την περίφημη «μεθυσμένη πόλη» της Πράγας.

Μπύρα για αρχάριους

Τσέχικες Μπύρες - KozelΠροκειμένου να εκτιμήσετε την τσέχικη μπύρα στο μητρικό της περιβάλλον, καλό θα είναι να έχετε λίγες σημειώσεις «στην τσέπη σας».

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι οι αριθμοί που συνδέονται με τις μπύρες στην Τσεχική Δημοκρατία δεν αναφέρονται σε περιεκτικότητα αλκοόλ, όπως συνηθίζεται, αλλά, ίσως πιο εύστοχα, σε “βαθμούς”, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ποσότητα του εκχυλίσματος βύνης που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της παρασκευής.

Ένα υψηλότερο ποσοστό βαθμού σημαίνει γενικά μια πιο γεμάτη γεύση.

Το ποσοστό αλκοόλ υπολογίζεται σε περίπου λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των βαθμών, δηλαδή, οι μπύρες των 10 βαθμών περιέχουν περίπου τέσσερα τοις εκατό αλκοόλης ενώ οι μπύρες των 12 βαθμών περιέχουν περίπου πέντε τοις εκατό αλκοόλης.

Οι ποικιλίες των Τσέχικων μπυρών διαβαθμίζονται από 6 έως 19 βαθμούς. Αλλά μέχρι στιγμής η πιο συνηθισμένη είναι των 10 βαθμών, γνωστή ως desitka και των 12 βαθμών γνωστή ως dvanactka.

Τι να πιείτε;

Μπύρα στην ΠράγαΈστω ότι η τσέχικη μπύρα είναι η καλύτερη στον κόσμο, ποια είναι όμως η καλύτερη μπύρα στην Τσεχία;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ή να περιμένουμε.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των παμπ σερβίρει λιγότερες τοπικές μπύρες από ό, τι πριν από λίγα χρόνια, υπάρχει ακόμα μια αρκετά ευρεία επιλογή.
Και με αυτή την επιλογή έρχεται ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές απόψεις, ως προς το ποια μπύρα βρίσκεται στην “κορυφή του δέντρου”.

Η πιο δημοφιλής μπύρα στην Πράγα και σε ολόκληρη την Τσέχικη δημοκρατία είναι η Gambrinus, χορηγός του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ωστόσο, δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως η καλύτερη μπύρα.

Η Kozel Medium, μια ξανθιά lager, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη τσέχικη μπύρα του Ερευνητικό Ινστιτούτο Ζυθοποιίας το 2008.

Πολλοί ντόπιοι, εν τω μεταξύ, ισχυρίζονται ότι η Pilsner Urquell είναι η καλύτερη μπύρα, επίσης οι Τσέχοι από το Pilsen επιμένουν για την εξαιρετική ποιότητα του νερού στην πόλη τους, που σημαίνει ότι ή pilsner που παράγεται στον τόπο τους είναι ανώτερη από εκείνες που παράγονται οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Όμως δεν έχουμε καν αναφερθεί σε άλλες μάρκες, όπως η Staropramen, η Bernard, η Budvar και η Radogast, οι οποίες έχουν και αυτές τους οπαδούς τους, όπως επίσης και οι εκατοντάδες λιγότερο γνωστές εταιρείες ζυθοποιίας σε όλη τη χώρα.

About the Author