Pub στο Λονδίνο….και όχι μόνο!

Λονδίνο PubsΟι γνωστές σε όλους μας pub είναι κατ’ εξοχήν ο πιο διαδεδομένος τρόπος διασκέδασης των Άγγλων αλλά και των Σκοτσέζων και των Ιρλανδών. Οι Pub πέρα από τις Αγγλοσαξωνικές χώρες που τις συναντάμε συχνά, θα τις βρούμε και στον Καναδά, στην Νότια Αφρική, στην Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει Pub;

LONDON - JULY 30  Interior of pub-1400Ο όρος Pub προέρχεται από δύο αγγλικές λέξεις public House – το δημόσιο σπίτι καθώς πέρα από το γεγονός ότι προσφέρουν αλκοόλ, δημιουργήθηκαν με απώτερο σκοπό την επικοινωνία των μελών μιας τοπικής κοινωνίας. Με την πάροδο των ετών οι pub έκαναν την εμφάνιση τους και σε μεγαλύτερες πόλεις καθώς και σε πρωτεύουσες αφήνοντας πίσω το αμιγώς τοπικό ύφος που τις χαρακτήριζε.

Τι προσφέρουν οι Pub;

Fried calamari with a glass of beer in pub-1400Στις Pub συνήθως θα βρείτε μια ποικιλία από drafts (βαρελίσιες μπύρες) νόστιμα πιάτα για φαγητό (συνήθως συγκεκριμένα πιάτα και όχι menu εστιατορίου) και κλασσικά αλκοολούχα ποτά, όχι cocktails. Σε μια Pub συνήθως θα ακούσετε Rock, blues, funky jazz, soul και ethnic μελωδίες ενώ σε ορισμένες, ακόμη και σήμερα μπορείτε να βρείτε juke box και να επιλέξετε το τραγούδι που θέλετε να ακούσετε με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο.

Pub και Ψυχαγωγία

pub in osloΟρισμένες Pub εκτός από το καλό ποτό, το ποιοτικό φαγητό και την μουσική προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν το κοινό με διάφορους τρόπους και να αποκτήσουν καθημερινούς και συχνούς πελάτες. Έτσι σε αρκετές μπορείτε να βρείτε επιτραπέζια μπιλιάρδα όπως το Αμερικάνικο, το Γαλλικό και στις Αμερικάνικες το Snooker .

Σε άλλες Pub υπάρχουν τα darts τα γνωστά «βελάκια» που μπορεί οποιοδήποτε πελάτης να παίξει πίνοντας παράλληλα την μπύρα του. Σε πολλές Pub μάλιστα έχουν δημιουργηθεί ομάδες οι οποίες ορίζουν ένα έπαθλο και διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα καταφέρει να συλλέξει τους περισσότερους πόντους.

Ένας τρίτος τρόπος ψυχαγωγίας είναι οι γιγαντο-οθόνες που θα συναντήσετε σε πολλές pub. Αρκετοί από τους θαμώνες είναι λάτρεις του ποδοσφαίρου και των sports και μαζεύονται κάθε εβδομάδα για να πιούν την μπύρα τους με την παρέα τους και παράλληλα να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Ωράριο των Pub

Οι Pub έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα υπόλοιπα μέρη διασκέδασης όπως τα καφέ, μπαρ, εστιατόρια clubs κτλ. Συνήθως ανοίγουν γύρω στις 11 το πρωί και λειτουργούν ένα δωδεκάωρο δηλαδή μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Δεν θα βρείτε pub ανοιχτή μετά τις 12 το βράδυ. Οι ώρες αιχμής είναι περίπου 4-6 το απόγευμα όπου οι περισσότεροι πηγαίνουν απευθείας μετά την δουλειά τους.

Τα είδη των Pub

Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες pub. Η διαφοροποίηση στηρίζεται τόσο στην περιοχή που δραστηριοποιείται όσο και στο ύφος του καταστήματος.

  1. Country pub
    Λονδίνο PubΟι Country pub υπήρχαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και σε τοπικές κοινωνίες καθώς παραδοσιακά χαρακτηρίζονταν από τους θαμώνες ως το «αγροτικό δημόσιο σπίτι». Ουσιαστικά ήταν ένας χώρος που μαζεύονταν οι αγρότες των γύρω περιοχών και αντάλλαζαν απόψεις και μάθαιναν νέα των άλλων τοπικών περιοχών ενώ παράλληλα διασκέδαζαν ακούγοντας μουσική και πίνοντας το πότο τους. Επίσης αρκετές country pub λειτουργούσαν ως πανδοχείο και φιλοξενούσαν ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων κυρίως ταξιδιώτες, που ήθελαν να διανυκτερεύσουν για ένα βράδυ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες country pub έχουν κλείσει είτε έχουν μετατραπεί σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων.
  2. Theme pub
    newcastle united fc pubΟι Themes pub είναι pub που το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας τους είναι εξειδικευμένο όπως φίλαθλοι μιας ομάδας ή άνθρωποι μιας συγκεκριμένης εθνικότητας. Τέτοιες pub έχουν δημιουργηθεί για μοτοσικλετιστές (bike pubs) με το πιο συχνό φαινόμενο τις Harley Davnsion pubs. Επίσης υπάρχουν pub που δίνουν έμφαση σε ένα είδος μουσικής όπως οι Rock pubs ή κάνουν συχνά βραδιές καραόκε – karaoke pubs. Άλλα είδη theme pubs είναι οι gay pubs, strip pubs και άλλες.
  3. Gastropubs
    Λονδίνο Pub Οι Gastropubs είναι μια κατηγορία pub που όπως φανερώνει και το πρώτο συνθετικό της λέξης εστιάζουν στο φαγητό και στην υψηλή γαστρονομία. Οι Gastropub παρέχουν υψηλή ποιότητα φαγητού και ξεφεύγουν από τα κλασσικά πιάτα που προσφέρουν όλες οι pub όπως τα burgers και τις ποικιλίες κρεατικών. Στις Gastropub θα βρείτε ιδιαίτερες γεύσεις και πιάτα τα οποία έχουν συγκεκριμένο τρόπο σερβιρίσματος και μάλιστα συνοδεύονται και με συγκεκριμένο τύπο αλκόολ για την υπέρτατη απόλαυση. Μάλιστα πολλοί ΣΕΦ ή ιδιοκτήτες σας το προτείνουν και το αναφέρουν στο κατάλογο του καταστήματος.