Dress code… στη Ρώμη

bella presenza

Οι ιταλοί ντύνονται καλά και δείχνουν να έχουν μία «έμφυτη» αίσθηση της κομψότητας και του στυλ. Η εξωτερική εμφάνιση και ή εντύπωση είναι πολύ σημαντικές για τους Ιταλούς, αναφερόμενες ως bella presenza ή bella figura.

Οι Ιταλοί γενικά ντύνονται «καλά» και «σωστά» και δεν ακολουθούν απλά τις τάσεις της μόδας αλλά τις ορίζουν κάνοντας τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης να τους ακολουθούν.

Οι Ιταλοί δεν ακολουθούν τις τάσεις της μόδας αλλά τις ορίζουν…

Σπάνια θα δείτε έναν Ιταλό έξω ντυμένο «χύμα» με αθλητικά σορτσάκια και μπλουζάκια έκτος και αν ασκεί αθλητική δραστηριότητα. Επίσης σπάνια θα δείτε έναν Ιταλό ντυμένο υπερβολικά επίσημα με «σμοκιν» ή τουαλέτα έκτος και αν πηγαίνει σε κάποια επίσημη εκδήλωση που απαιτεί επίσημο ένδυμα.

Dress code... στη ΡώμηΤα μαγιό, τα ρούχα και τα παπούτσια που προορίζονται για το μπάνιο θα τα φορέσουν μόνο στην παραλία, πηγαίνοντας ή φεύγοντας από αυτή και σε καμία περίπτωση σε εστιατόριά ή σε μπαρ. Πολλές φορές οι Ιταλοί είναι επικριτικοί με τα τους τουρίστες που φοράνε «ότι να ναι» και πιστεύουν πως δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί αλλά ούτε καν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Επίσης οι Ιταλοί φοράνε συχνά τζιν έκτος και αν πρόκειται να πάνε στην Εκκλησία ή σε κάποιο καλό εστιατόριο.

Έχετε υπόψη σας ότι η Bella figura δεν αφορά μόνο το πώς ντύνεται κάποιος αλλά και το πώς φέρεται, τηρώντας τους κανόνες ευγενείας και του savoir-faire.

Η επιλογή των ρούχων ενός Ιταλού εξαρτάται άμεσα από την εποχή, τον καιρό, την περίσταση, τις τάσεις της μόδας και είναι πάντα εναρμονισμένη και συμβατή με τους κανόνες ντυσίματος τα παραδοσιακά και τα θρησκευτικά έθιμα.

Τα πρέπει…
  • Αν έχετε αμφιβολία για το πόσο καλά πρέπει να ντυθείτε είναι προτιμότερο να ντυθείτε «καλύτερα» από όσο η περίπτωση απαιτεί παρά το αντίθετο.
  • Οι Ιταλίδες είναι «κοκέτες» φοράνε σχεδόν πάντα make up, έχουν φτιαγμένα τα νύχια τους και τα μαλλιά τους αλλά σπάνια φοράνε έντονα αρώματα.
  • Μπορείτε να φοράτε τζιν σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις ακόμα και στις πιο επίσημες αρκεί να συνοδεύεται από ένα κομψό σακάκι ή παλτό ή κάποιο στιλάτο αξεσουάρ. Το τζιν θα πρέπει να είναι εφαρμοστό και μοντέρνο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορέσετε γραβάτα με το τζιν!!!

είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα κοστούμι χωρίς γραβάτα παρά ένα ασιδέρωτο μπλουζάκι

 • Η κομψότητα και το στυλ αφορά ολόκληρη την εικόνα σας και όχι ένα μόνο στοιχείο, για παράδειγμα είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα κοστούμι χωρίς γραβάτα παρά ένα ασιδέρωτο μπλουζάκι.
 • Οι άντρες πρέπει πάντα να φοράνε κάλτσες με κλειστά παπούτσια έκτος και αν φοράνε καλοκαιρινά παπούτσια τύπου moccasin,αν και οι Ιταλοί ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση φοράνε κάποιες ειδικές κάλτσες που ονομάζονται fantasmini που σημαίνει «αόρατος» ή κοντές κάλτσες (σοσονάκια).
 • Η Ρώμη και το Μιλάνο είναι οι πρωτεύουσες της μόδας και όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν τις έδρες τους και τα καταστήματα τους εδώ, οι Ιταλοί αναγνωρίζουν εύκολα ένα επώνυμο ρούχο και το θεωρούν στοιχείο κομψότητας και στυλ.
 • Οι άντρες που σκοπεύουν να φορέσουν κουστούμι στην Ιταλία να έχουν υπόψη τους πως τα πουκάμισα χωρίς τσέπες στο στήθος και χωρίς κουμπιά στο γιακά θεωρούνται πιο κομψά.
…και τα μην

Dress code στη Ρώμη(έχετε υπόψη σας πως στην Ιταλία γεννιούνται οι τάσεις της μόδας και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί και να διαδοθεί ως «νέα» μόδα, για αυτό αν θέλετε να καθιερώσετε μία καινούργια ή μια εναλλακτική τάση, στην Ιταλία μπορείτε να δοκιμάσετε να το πετύχετε, με το ρίσκο βέβαια να σας σχολιάσουν αρνητικά, από την άλλη αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα σχολιαστείτε απλά ακολουθήστε τα παρακάτω.)

 • Αποφύγετε να φορέσετε αθλητικά παπούτσια και φόρμες στην πόλη εκτός και αν πηγαίνετε σε μία αθλητική δραστηριότητα. Η εξαίρεση θα πρέπει να γίνει με στυλ και μόνο με πολύ επώνυμα αθλητικά παπούτσια τα οποία θα πρέπει να ταιριάζουν με το υπόλοιπο ντύσιμο σας, να είναι πεντακάθαρα και να φαίνονται καινούρια.
 • Τα αμάνικα απαγορεύονται σε ιερούς χώρους και σε εκκλησίες και θεωρείται πολύ μεγάλη ασέβεια να τα φορέσει κάποιος σε τέτοιους χώρους.
 • οι Ιταλοί έχουν τάση στα στενά ρούχα…

  Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το νούμερο σας και φαρδιά, οι Ιταλοί έχουν τάση στα στενά ρούχα και οι νέοι πολλές φορές φοράνε ρούχα μικρότερα από το μέγεθος τους.

 • ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ ΜΕΣΗΣ!!!
 • Μην φοράτε ποτέ μαγιό στην πόλη παρά μόνο στην παραλία.
 • Μην φοράτε κάλτσες με τις βερμούδες σας.
 • Μην φοράτε κάλτσες με ανοιχτά παπούτσια
 • Οι άντρες δεν πρέπει να φοράνε ανοιχτά παπούτσια στην βραδινή τους έξοδο.
 • Μην φοράτε άσπρες κάλτσες με παντελόνια. Οι κάλτσες πρέπει να είναι διακριτικές.
 • Μην φοράτε κοντομάνικα πουκάμισα σε επίσημη ή βραδινή έξοδο, και πότε μα ποτέ κοντομάνικο πουκάμισο και γραβάτα, ή γραβάτα πρέπει να μπαίνει μόνο σε πουκάμισα με σκληρό γιακά χωρίς κουμπιά.
 • Μην φοράτε έντονα χρώματα, τα φούξια και πράσινα φωσφόριζε ρούχα καλό θα είναι να αποφεύγονται. Οι Ιταλοί είναι λάτρεις της κομψότητας και της διακριτικότητας.
About the Author