Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Οι θρυλικές απαρχές της Ρώμης σχετίζονται με την ιστορία του Ρωμύλου και του Ρέμου.Η μητέρα τους και ιέρεια της Βέστα, Ρέα Συλβία, αρπάχτηκε από τον Άρη,  θεό του πολέμου, γέννησε τα δίδυμα αγόρια και τα εγκατέλειψε στην τύχη τους στον ποταμό Τίβερη όπου παρασύρθηκαν στο Παλατίνο Λόφο, εκεί σύμφωνα με το μύθο μια λύκαινα  βρήκε και φρόντισε τα μωρά μέχρι που τα ανακάλυψε ένας βοσκός. Αργότερα διαφωνώντας για το πού θα ιδρύσουν μια νέα πόλη ο Ρωμύλος σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του Ρέμο. Σύμφωνα με το μύθο ο Ρωμύλος ίδρυσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο το 753π.Χ.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι τελείως διαφορετικά. Η πόλη αναπτύχθηκε από έναν ασήμαντο κτηνοτροφικό οικισμό σε μια απέραντη αυτοκρατορία, και με μια σειρά από αυτοκράτορες να την κυβερνούν πριν από την πτώση τον 5ομ.Χ. αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της, η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που δέσποζε στο σύνολο της Μεσόγειου, η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο πληθυσμός της ήταν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το  μεγαλείο της αυξήθηκε υπό την κυριαρχία του Οκταβιανού Αυγούστου, ο οποίος ολοκλήρωσε πολλά οικοδομικά έργα που είχαν ξεκινήσει από τον Καίσαρα, αλλά και προσθέτοντας δικά του. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι είπε «βρήκα μια πόλη από τούβλα και άφησα μια πόλη από μάρμαρο».

Ρώμη: Ιστορικά γεγονότα 2ης Περιόδου

Η Ρώμη είχε μια δεύτερη περίοδο ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, την Αναγέννηση, όταν ο Πάπας μετέφερε την μόνιμη κατοικία του από την Φλωρεντία στη Ρώμη. Στα επόμενα 200 χρόνια, πολλά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της πόλης, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιξτίνα και η Φοντάνα ντι Τρέβι, ανατέθηκαν από τις μεγάλες παπικές δυναστείες. Ο πάπας ήταν επίσης ο προστάτης των μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαήλ.

Οι αρχές του 20ου αιώνα έφεραν χάος για τη Ρώμη, η Ιταλία εισήλθε απρόθυμα στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ο Μπενίτο Μουσολίνι και το φασιστικό κόμμα παίρνουν τα ηνία της κυβέρνησης, η Ιταλία συμμαχεί με τη ναζιστική Γερμανία και λίγο καιρό αργότερα η Ρώμη πυρπολείται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το βομβαρδισμό του αεροδρόμιου Ciampino, του ναυπηγείου εμπορευμάτων San Lorenzo,  του Scalo del Littorio, ακόμη και το Βατικανό, προτού η Ρώμη απελευθερωθεί από τους Γερμανούς το 1944.

Μετά τον πόλεμο, τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η πόλη μεγαλώνει και εκσυγχρονίζεται σημαντικά και γίνεται μια μοντέρνα πόλη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επινοήθηκε η φράση «La dolce vita» («η γλυκιά ζωή»). Πολλές δημοφιλής κλασικές ταινίες όπως  το Ben Hur, Quo Vadis, Roman Holiday και La Dolce Vita γυρίστηκαν στην πόλη .

Σήμερα, η πόλη είναι μια σύγχρονη μητρόπολη που διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό του παλαιού και του καινούριου. Το Κολοσσαίο (θεωρείται ευρέως ως ένα από τα θαύματα του κόσμου) βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το αριστοκρατικό σύγχρονο εμπορικό κέντρο της Via Condotti, που φιλοξενεί μεγάλους οίκους όπως Louis Vuitton, Hermes και Cartier. Το ιστορικό παρελθόν της Ρώμης έχει διεισδύσει στην μοντέρνα ζωή της πόλης.