Κοινωνικές συνήθειες στην Ιταλία

Όλες οι χώρες έχουν ιδιαίτερα κοινωνικά έθιμα και η Ιταλία δεν αποτελεί εξαίρεση, σαν επισκέπτης βέβαια πιθανόν να μην παρεξηγηθείτε αλλά καλό θα είναι να γνωρίζετε γιατί μπορεί κάποιος να προσβληθεί.

Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, οι Ιταλοί είναι πολύ τυπικός λαός και συμπεριφέρονται προσεκτικά τηρώντας κανόνες ευγενείας

Χαιρετισμοί

Κοινωνικές συνήθειες και παραδόσεις στην ΙταλίαΌταν συναντάτε έναν Ιταλό πρέπει να πείτε «καλημέρα» (buongiorno) κάνοντας χειραψία. Το «γεια» (ciao) χρησιμοποιείται μεταξύ φίλων και νέων αλλά θεωρείται αγένεια αν το πείτε σε κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας εκτός και αν εκείνος το πει πρώτος.

Παλαιότερα οι άντρες όταν συναντούσαν μία γυναίκα της φιλούσαν το χέρι αλλά στις μέρες μας κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται.
Όταν γνωρίζετε κάποιον ο τυπικός χαιρετισμός είναι «χαίρομαι για την γνωριμία» (molto lieto).

Όταν αποχαιρετάτε πρέπει να κάνετε πάλι χειραψία. Συνηθίζεται επίσης να λέτε καλημέρα ή καλησπέρα (buonasera) όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα ή σε μία αίθουσα αναμονής ή στο ασανσέρ και όταν βγαίνετε πρέπει να πείτε εις το επανειδήν (arriverderci ή,όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο, arrivederla) οι φίλοι λένε απλά «γεια» (ciao).

Το καλημέρα (Buongiorno) γίνεται καλησπέρα buonasera μετά το lunch break (περίπου στις 13:00), βεβαία μερικές φορές μπορείτε αν επιλέξετε buonasera (ή buongiorno), μην σας κάνει εντύπωση αν η απάντηση δεν είναι η ίδια. Το δικό μας «καληνύχτα» (buonanotte) χρησιμοποιείται μόνο πριν πάμε για ύπνο ή φεύγοντας από ένα χώρο αργά το απόγευμα.

Φιλιά στην Ιταλία

Φιλιά στην ΙταλίαΟι Ιταλικές οικογένειες και οι φίλοι συνηθίζουν να φιλιούνται όταν συναντιούνται ανεξαρτήτως φίλου και ηλικίας. Αν μία κυρία περιμένει να την φιλήσετε προσφέρει το μάγουλό της.

Μεταξύ μελών του αντίθετου φίλου το φιλί θα πρέπει να δίνεται ψηλά στο μάγουλο και ποτέ στο στόμα (έκτος κι αν πρόκειται για εραστές) και δεν πρόκειται στην ουσία για πραγματικό φιλί αλλά για ένα απλό άγγιγμα στα μάγουλα ακολουθούμενο από ένα φιλί στον αέρα.

Συνήθως δίνουν δύο φίλια πρώτα στο δεξί και έπειτα στο αριστερό μάγουλο. Τέλος ανάμεσα στους άντρες συνηθίζεται ο χαιρετισμός με μία αγκαλιά.

Προσκλήσεις

Κοινωνικές συνήθειες και παραδόσεις στην ΙταλίαΑν σας καλέσουν σε δείπνο σε ένα Ιταλικό σπίτι (σπάνιο φαινόμενο), θα πρέπει να πάρετε λουλούδια, γλυκά ή σοκολατένια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε κρασί διότι ο οικοδεσπότης έχει προσεκτικά επιλέξει το κατάλληλο κρασί αναλόγως του φαγητού. Άρα αν πάρετε κρασί ενδεχομένως να προσβληθεί.

Χρειάζεται επίσης και προσοχή στην επιλογή των λουλουδιών διότι κάποια λουλούδια στην Ιταλία(όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) είναι άμεσα συνδεμένα με συγκεκριμένες περιστάσεις, για παράδειγμα τα χρυσάνθεμα συνηθίζονται στις κηδείες. Ο ανθοπώλης θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας.

Οι Ιταλοί πριν ξεκινήσουν το φαγητό λένε «καλή όρεξη» (buon appetito) αν σας προσφέρουν ένα ποτήρι κρασί πρέπει να περιμένετε έως ο οικοδεσπότης να κάνει μία πρόποση (salute!) και στην συνέχεια ανταποδώστε και πιείτε. Εάν δεν σας προσφέρουν και άλλο ποτό είναι η ώρα να αποχωρήσετε.

Επίσης είναι σύνηθες στην Ιταλία να καλούνε κόσμο μετά το δείπνο (dopo cena), στο σπίτι για γλυκό ή ποτό.