Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη Ιστορία

Κωνσταντινούπολη Ιστορία - Αγία ΣοφίαΗ πλούσια ιστορία της Κωνσταντινούπολης καταγράφει την άνοδο και πτώση των πιο ξακουστών αυτοκρατοριών του κόσμου.
Αν και πιστεύεται ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είχε κατοικηθεί ήδη από το 3.000 π.Χ., δεν ήταν πόλη μέχρι Έλληνες άποικοι έφτασαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα π.Χ.. Με επικεφαλής τον βασιλιά Βύζα, εξ ου και το πρώτο όνομα της Κωνσταντινούπολης, Βυζάντιο, η περιοχή επιλέχθηκε λόγω της στρατηγικής θέσης της κατά μήκος των Στενών του Βοσπόρου.
Το Βυζάντιο στη συνέχεια εντάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας έδωσε εντολές για την ανοικοδόμηση της πόλης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μνημεία που θα ήταν όμοια με αυτά της Ρώμης. Το 330, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη.
Η πόλη αναπτύχθηκε και άκμασε, η Κωνσταντινούπολη έγινε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έγινε σαφώς ελληνική και πάλι. Χάρη στην τοποθεσία της, που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, αποτέλεσε το επίκεντρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της διπλωματίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​πολλά από τα πιο αξιόλογα μνημεία της χτίστηκαν, όπως η Αγία Σοφία, και η Κωνσταντινούπολη έγινε το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών αιώνων, η πόλη άντεξε την ευημερία και την αναταραχή στον ίδιο βαθμό και πολλές προσπάθειες έγιναν για να την κατακτήσουν. Οι συνεχείς επιδρομές αποδυνάμωσαν την πόλη μέχρι που τελικά κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, το 1453 μετά από μια 53 ημέρες πολιορκίας (κατά τη διάρκεια της πολιορκίας πέθανε ο Μέγας Κωνσταντίνος). Το όνομά της άλλαξε σε Ιστανμπουλ.
Κωνσταντινούπολη Ιστορία - Camlica HillΜετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Β αμέσως έθεσε ως στόχο να αναζωογονήσει την πόλη. Προέτρεψε την επιστροφή όσων είχαν εγκαταλείψει την πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Χριστιανοί και από άλλα μέρη της Ανατολίας. Ο σουλτάνος​​προσκάλεσε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη στην πρωτεύουσα του, δημιουργώντας έτσι μια κοσμοπολίτικη κοινωνία που συνεχίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της οθωμανικής περιόδου. Εν τω μεταξύ, ο Μεχμέτ Β επισκεύασε τις κατεστραμμένες υποδομές της πόλης, κατασκευάστηκαν το Μεγάλο Παζάρι και το Παλάτι Τοπ Καπί, η επίσημη κατοικία του. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη, το νέο κράτος ανακηρύχθηκε ως ο διάδοχος και συνεχιστής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Οθωμανοί μετέτρεψαν γρήγορα την πόλη από προπύργιο του Χριστιανισμού σε σύμβολο του ισλαμικού πολιτισμού. Θρησκευτικά ιδρύματα ιδρύθηκαν ώστε να χρηματοδοτούν την κατασκευή περίτεχνων αυτοκρατορικών τζαμιών, τα οποία γειτόνευαν με σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια λουτρά. Το αρχιτεκτονικό όραμα του σουλτάνου μετέτρεψαν την πόλη σε μια σημαντική πολιτιστική, πολιτική και εμπορική δύναμη. Ο συνολικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ανερχόταν σε 570.000 μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέμεινε ακλόνητη μέχρι που καταλήφθηκε από τους συμμάχους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κωνσταντινούπολη Ιστορία - ΒόσποροςΑκολούθησε ο τουρκικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας και από το 1923, η Κωνσταντινούπολη έγινε μέρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας αλλά οι επενδύσεις άρχισαν να γίνονται στη νέα κεντρική πρωτεύουσα, την Άγκυρας. Παρόλα αυτά η Κωνσταντινούπολη συνέχισε να αναπτύσσεται και νέες δημόσιες πλατείες, λεωφόροι και δρόμοι κατασκευάστηκαν τη δεκαετίες του 1940 και του ’50
Στη δεκαετία του 1970, ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης αυξηθεί ραγδαία, δημιουργώντας μια σημαντική παγκόσμια μητρόπολη, ιδιαίτερα με μια μεγάλη εισροή Κούρδων. Σήμερα, η πόλη έχει περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα μέσα στην πόλη. Πλέον, η οικονομική ζωή της πόλης είναι διαφορετική, στηριζόμενη στην παραγωγή όλων των αγαθών, από ελαιόλαδο και καπνό μέχρι ηλεκτρονικά είδη. Ο Βόσπορος είναι η πιο πολυσύχναστη πλωτή οδός του κόσμου, ιδιαίτερα για τη μεταφορά πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει σε προτάσεις για την κατασκευή ενός νέου παράλληλου καναλιού στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Σήμερα, πολλά από τα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης προστέθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Και χάρη στην ιστορία και τη γεωγραφία της, η Κωνσταντινούπολη στέφθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010.