Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη Ψώνια

Grand Bazaar IstanbulΈνα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης είναι οι ατελείωτες ευκαιρίες για αγορές. Οι θρυλικές αγορές της πόλης γεμάτες με σουβενίρ προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία.

Περιοχές κλειδιά:
Σημαντική τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης θεωρείται η Sultanahmet και είναι γεμάτη με καταστήματα που πωλούν αυθεντικές αντίκες και χειροτεχνήματα. Όμως, είναι περισσότερα τα καταστήματα που πωλούν φτηνές απομιμήσεις. Πιο αξιόπιστες αντικερί θα βρείτε στο Turnacibasi Sokak, δίπλα στη λεωφόρο Ιστικλάλ (Istiklal Caddesi). Εμπορικά ονόματα όπως Gucci, Armani και Hugo Boss θα βρείτε στην περιοχή Nisantasi.

Αγορές:
Το Μεγάλο Παζάρι στο Beyazit είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε τίποτα. Νέα και παλαιά κοσμήματα, σκαλιστά έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, μεταλλικά είδη και άλλα πολλά θα βρείτεσε αυτή την τεράστια σκεπαστή αγορά. Όπως επίσης αξίζει να επισκεφτείται, το εξίσου διάσημο, Παζάρι των Μπαχαρικών στην Eminonu. Οι πάγκοι με τα μπαχαρικά, τις ελιές, τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα υπέροχα γλυκίσματα προσφέρουν υπέροχες μυωδιές και πολύχρωμες εικόνες.

Εμπορικά Κέντρα:
Υπάρχουν υποκαταστήματα μεγάλων εμπορικών κέντρων στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, όπως το Galleria, στο Atakoy (μεταξύ του κέντρου της πόλης και το Διεθνές Αεροδρόμιο Istanbul Ataturk), το Akmerkez, στο Etiler και το Kankyon, στη συνοικία Levent.

Ώρες Λειτουργίας:
Οι επίσημες ώρες λειτουργίας στην Κωνσταντινούπολη είναι από Δευτέρα έως Σάββατο 09:00 έως 18:00. Το καλοκαίρι, πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα εκείνα στις τουριστικές περιοχές, παραμένουν ανοικτά μέχρι περίπου τις 21:00.

Σουβενίρ:
Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται για τα χειροποίητα χαλιά, αντίκες από ασήμι και κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους, μπαχαρικά, γλυκά και, προσφάτως, για τα πειρατικά DVDs και τα φθηνά αντίγραφα επώνυμων ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Πληροφορίες για τον ΦΠΑ:
Οι ξένοι επισκέπτες δύναται να έχουν επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας επί των αγορών από ορισμένα τουριστικά καταστήματα. Μια ειδική έκδοση τιμολογίου, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι αναχώρησης σας.

Κάντε τα ψώνια σας στην Κωνσταντινούπολη αλλά μην ξεχνάτε να κάνετε παζάρι!! Οι ντόπιοι το θέλουν και μάλιστα αν δεν μπείτε στην διαδικασία, επιμένουν οι ίδιοι