Βουδαπέστη Μετακινήσεις

Μετακινήσεις

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Βουδαπέστη ΜετακινήσειςΤα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Βουδαπέστη είναι φτηνά αλλά και αποτελεσματικά, διοικούνται από τη Budapesti Kozlekedési Vállalat – BKV (τηλ: (01) 258 4636; www.bkv.hu) και περιλαμβάνει το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα τρένα. Το καλοκαίρι υπάρχουν τα φέρι-μποτ BKV στο Δούναβη.
Οι τρεις γραμμές του μετρό ( M1 κίτρινη, M2 κόκκινη, και M3 μπλε) διασταυρώνονται στη Deák tér.
Ο σιδηρόδρομος της BKV (Fogaskerekû vasút) λειτουργεί καθημερινά από τη Városmajor utca ως το Λόφο Széchenyi. Οι τέσσερις γραμμές του προαστιακού σιδηρόδρομου εξυπηρετούν τη πόλη ως εξής: μία γραμμή βόρια προς το Szentendre από τη Batthyány tér, δύο γραμμές νότια προς Csepel και Ráckeve και μία ανατολικά προς Gödöllö.
Ο Παιδικός Σιδηρόδρομος (Gyermekvasút, τηλ: (01) 397 5392; www.gyermekvasut.com) λειτουργεί από τη Περιοχή Hûvösvölgy ως το Λόφο Széchenyi δυτικά της Βουδαπέστης. Παλαιότερα διαχειριζόταν από την Κομμουνιστική Νεολαία και σήμερα διευθύνεται από παιδιά 10 -14 ετών υπό την επίβλεψη της MÁV (τηλ.: (01) 444 4499; www.mav.hu).
Εισιτήρια και ημερήσιο πάσο (napijegy) μπορείτε να προμηθευτείτε από τους σταθμούς του μετρό, κάποιους σταθμούς τραμ και σε επιλεγμένα περίπτερα.

Ταξί:

Βουδαπέστη ΜετακινήσειςΤαξί που δεν φέρουν κίτρινη πινακίδα κυκλοφορίας, κάποιο όνομα εταιρίας (φίρμα) στις πλαϊνές πόρτες και αναρτημένα τα κόμιστρα στο ταμπλό καλό είναι να αποφεύγονται. Ζητήστε κάρτα ταξί από τον οδηγό ώστε να έχετε έκπτωση σε επόμενη διαδρομή.
Γνωστές εταιρίες ταξί είναι: Rádió Taxi (τηλ: (01) 777 7777), η οποία προσφέρει έκπτωση εάν κλείσετε ραντεβού; Fötaxi (τηλ: (01) 222 2222), αναγνωρίσιμα από τις καρό κόκκινο άσπρο πόρτες; και η Αγγλόφωνη City Taxi (τηλ: (01) 211 1111). Το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό αλλά εκτιμάται.

Οδήγηση:

Οι κεντρικοί δρόμοι που συχνά είναι μπλοκαρισμένοι λόγω οδικών έργων, τα λιθόστρωτα και οι γραμμές του τραμ που δημιουργούν αναπηδήσεις κατά την οδήγηση και ο ασυνήθιστος ουγγρικός τρόπος οδήγησης κάνουν την πλοήγηση στην πόλη μία τρομαχτική εμπειρία. Μόνο τα ταξί και αυτοκίνητα με ειδική άδεια επιτρέπεται να εισέλθουν στην περιοχή του κάστρου. Το Νησί της Μαργαρίτας μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από την Árpád híd και μέχρι τον χώρο στάθμευσης έξω από τα ξενοδοχεία.
Τα οχήματα δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν για περισσότερο από τρεις ώρες σε κεντρικούς χώρους στάθμευσης μη τήρηση του παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να πάρουν το αυτοκίνητο με γερανό και να χρειαστεί να πληρώσετε μεγάλο πρόστιμο για να πάρετε το αυτοκίνητο. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι χώροι στάθμευσης, που βρίσκονται στη V Aranykéz utca 4-6, V Szervita tér 8, VII Nyár utca 20 και VIII Kalvin Ter. Το ωρομίσθιο είναι πιο ακριβό σε ασφαλείς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ενοικίαση Αυτοκινήτων:

Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι ενοικιαστές αυτοκινήτων να επιβεβαιώσουν ότι στην προσφερόμενη τιμή περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ (AFA). Η πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στη Βουδαπέστη έχουν χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Απαραίτητα για την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένα έγκυρο δίπλωμα οδήγησης, ασφάλιση αστικής ευθύνης και μια πιστωτική κάρτα. Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι τα 21 έτη, αν και ορισμένες εταιρείες ενοικίασης απαιτούν από τους οδηγούς να είναι πάνω από 25.
Γραφεία ενοικίασης θα βρείτε στο αεροδρόμιο Ferihegy η στο Volán, σε τουριστικά γραφεία της Βουδαπέστης και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εταιρίες Ενοικίασης είναι οι Avis (τηλ: (01) 318 4685; www.avis.hu), Budget (τηλ: (01) 214 0420; www.budget.hu) και Sixt (τηλ: (01) 451 4220; www.sixt.hu).

Ενοικίαση Ποδηλάτου:

Παρότι υπάρχουν λωρίδες για ποδηλάτες η Βουδαπέστη δεν είναι φιλική προς τους ποδηλάτες. Προμηθευτείτε τον ”Ποδηλατικό Χάρτη της Βουδαπέστης” όπου απεικονίζονται οι λωρίδες και οι διαδρομές της πόλης για ποδηλάτες.
Η εταιρία Bringóhintó, Hajós Alfréd sétány 1 στο Νησί της Μαγαρίτας (τηλ: (01) 329 2073; www.bringohinto.hu) ενοικιάζει ποδήλατα το καλοκαίρι.